DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Inflation

Oldmoney forklarer inflationens virkning på din købekraft og økonomi. Få indsigt i de seneste inflationstal, forstå udviklingen i dansk økonomi og lær, hvordan du kan beskytte dine penge mod prisstigninger i samfundet.

Stephanie Lose (V) har været økonomiminister siden november. Hun er uddannet økonom fra Syddansk Universitet. (Foto: Venstre)

Regeringen spår fremgang i danskernes økonomi

Lønningerne i Danmark vil stige. Det samme vil huspriserne, viser regeringens nye økonomiske redegørelse. Inflationen ser ud til at falde til ro. Se nøgletallene.

Argentinas præsident er en presset mand. Med verdens højeste inflation - og det har den været længe - skal han lede landet igennem en afgrundsdyb økonomisk krise. Javier Milei er i øvrigt uddannet økonom. (Foto: World Economic Forum)

Chok i Sydamerika: Her er inflationen 287 %

På den anden side af jorden er inflationen blevet så høj, at centralbanken begynder at udstede sedler til en værdi af 10.000 pesos. Her er landet med verdens højeste inflation.

Jeppe Juul Borre er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, og leder af Økonomisk Sekretariat i banken. Han er blandt de mest citerede økonomer i Danmark. (Foto: Arbejdernes Landsbank)

Nye inflationstal: Vanvittig lav

Prisstigningerne fortsætter med at aftage. Det viser dugfriske tal for inflationen i april. Eksperter kalder dagens nyhed en lettelse for danskerne, men advarer om, at det snart kan vende.

Tilbudsjagt i tre generationer: Mormor, mor og datter handler ind til aftensmad. De fleste danskere må i disse år kigge en ekstra gang på prisskiltene, når de går på indkøb. Her billede fra Føtex, som er blandt de store supermarkeder, der konkurrerer benhårdt om at tilbyde de billigste varer. (Foto: Salling Group)

Sådan vinder du over inflationen

Har du ligesom mange andre danskere svært ved at få pengene til at slå til? Lær at besejre inflationen og bevare din købekraft. Oldmoney guider dig med 10 ekspertråd til at slå de stigende priser og beskytte din privatøkonomi.

Franskmanden Christine Lagarde er formand for Den Europæiske Centralbank (ECB), EUs pendant til Nationalbanken. Hun blev født 1. januar 1956 i Paris. (Foto: European Central Bank)

Alting var meget billigere i gamle dage

Har du også hørt dine ældre sige det? Faktisk er der en logisk forklaring på, at jo længere vi har levet, desto højere oplever vi priserne - et begreb kaldet opfattet inflation.

Det var prisstigninger i kultur- og fritidssektoren, der topppede i marts måned. Det viser inflationstal fra Danmarks Statistik. Her billede fra Det Kongelige Teaters Gamle Scene på Kongens Nytorv i Københavns indre by. (Foto: Det Kgl. Teater)

Priserne steg i marts

I marts steg det samlede forbrugerprisindeks med 0,9 % i forhold til samme måned året før. I februar var den tilsvarende stigning 0,8 %. Den lidt højere inflation i marts i forhold til sidste måned skyldes især prisændringer på tøj, gas og elektricitet, viser nye tal.

Christian Kettel Thomsen er nationalbankdirektør - som den øverst placerede økonom i Danmark er han kongeligt udnævnt, men i praksis udpeget af regeringen til at stå i spidsen for udformning og tilpasning af landets pengepolitik. Kettel tiltrådte embedet i februar 2023 og har tidligere været bl.a. departementschef i Statsministeriet - en position, der regnes for at være den højeste position i landets embedsværk. (Foto: Nationalbanken)

Dansk inflation er på rette kurs

​Inflationen er faldet kraftigt det seneste halvandet år, bl.a. på grund af store prisfald på energi. Men lønstigningerne er de højeste, vi har set i mange år, og det er fortsat med til at presse priserne op, viser ny analyse fra Nationalbanken.

Der gik ikke mere end et år, før regeringen brød sit eget løfte om ikke at afskaffe flere af danskernes fridage. Mette Frederiksen lover, at det bliver den sidste helligdag, der inddrages – så længe Socialdemokratiet ellers danner regering sammen med Moderaterne og Venstre. Her ses hun i samtale med nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen under en mindehøjtidelighed for den danske 1000-kroneseddel, afholdt på seddeltrykkeriet i Høje-Taastrup, februar 2024. (Foto: Statsministeriet)

Regeringen vil afskaffe 2. påskedag

APRILSNAR: Det ser sort ud for den danske krone. Dagens friske inflationstal skræmmer økonomer, der varsler højere priser på æg. Nationalbanken reagerer med en kovending omkring den ellers dødsdømte 1000-kroneseddel. Regeringen er rystet – statsministeren åbner nu op for afskaffelse af 2. påskedag allerede fra næste år og bemærker især de historisk høje priser på fiskekonserves. Kommentator peger på salg af TV 2 som en nødvendighed, givet statens stigende omkostninger.

Faktisk er det oftest de højere priser, der er en udfordring for at få budgetterne til at hænge sammen. Christian Heebøll Hammer er analysechef i Finans Danmark, som står bag den nye rapport om unge og penge. (Foto: Finans Danmark)

Banker: Dårlig økonomi presser de unge

Danske unge har ondt i økonomien. Selvom den høje inflation har lagt sig for nu, er lønnen er ikke fulgt med de høje priser. Det giver landets yngste voksne dårlig livskvalitet og mistrivsel, viser ny undersøgelse.

Der er kommet så meget styr på inflationen, at renten kan blive sat ned igen i løbet af året, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank efter nye tal fra Danmarks Statistik (Foto: Danske Bank)

Priserne stiger i Danmark

Priserne blev i januar 1,2 % højere end sidste år, viser nye tal. Men dansk medicin-gigant giver håb for dansk økonomi, spår cheføkonom.

Vil du også gerne have lidt flere af dem her, når året er omme? Oldmoney guider dig til besparelser i dit forbrug. Grafik: Oldmoney

Sådan indhenter du inflationen: 10 spare-tips til din hverdag

Inflationen kan udhule din købekraft over tid, men med nogle smarte vaner og justeringer i din dagligdag kan du faktisk indhente de stigende priser og bevare din økonomiske stabilitet.

I halen på finanskrisen: Danskerne skal tage inflationen alvorligt, mener økonom (Foto: Danske Bank)

Danskernes økonomi på glatis

Om blot fem år vil energipriser, rentebetaling, fødevarer og beskatning fylde mere af vores økonomi, mens vores købekraft daler, og vores huspriser, friværdi og beskæftigelse ligger stille, siger Danske Bank.

De stigende priser i lande som Kina lægger pres på verdensøkonomien, vurderer analysehus (Foto: Government of China)

Inflation i BRIK-lande svækker verden

Udhulingen af pengenes værdi i BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) ramte den globale samhandel i fjerde kvartal af 2010.

På rumstationen International Space Station må astronauterne nu affinde sig med højere madpriser ombord (Foto: ISS)

Inflation: Nu også i verdensrummet

Inflationen kender ingen grænser. Prisen for den mad, som besætningen på den permanente rumstation ISS, spiser, er i løbet af det seneste år steget med 40 procent.

Europæerne kan slå koldt vand i blodet omkring deres penges værdi, spår svensk storbank (Foto: Handelsbanken)

Bank: Inflationsfrygten er overdrevet

Selvom inflationen stiger og dette går ud over danskernes privatøkonomi, er der ingen grund til bekymring, mener Handelsbanken.

Tore Damgaard Stramer, seniorøkonom i Danske Bank er bekymret for det danske forbrug (Foto: Dansk Erhverv)

Inflation skader privatforbruget

Den store stigning i inflationen som vi ser netop nu svækker både dansk konkurrenceevne og privatforbrug. Ekspert advarer.

Nationalbankens bygning i Havnegade 5, set fra Niels Juels Gade en aften i København (Foto: Nationalbanken)

Dansk inflation overhaler EU

De danske priser stiger og stiger, i højere omfang end i det øvrige EU. For 7. måned i træk bød december således på højere inflation.

Bo Sandberg er skattepolitisk chef og blandt landets mest skattede økonomer (Foto: Dansk Byggeri)

Dystre udsigter for inflationen i 2011

Det samlede forbrugerprisindeks steg i oktober 2010 med 2,5 pct. i forhold til samme måned sidste år. Dermed ligger inflationen i Danmark mindst 1 procentpoint højere end i nabolandene.

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides