DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Priserne steg i marts

Det var prisstigninger i kultur- og fritidssektoren, der topppede i marts måned. Det viser inflationstal fra Danmarks Statistik. Her billede fra Det Kongelige Teaters Gamle Scene på Kongens Nytorv i Københavns indre by. (Foto: Det Kgl. Teater)
Det var prisstigninger i kultur- og fritidssektoren, der topppede i marts måned. Det viser inflationstal fra Danmarks Statistik. Her billede fra Det Kongelige Teaters Gamle Scene på Kongens Nytorv i Københavns indre by. (Foto: Det Kgl. Teater)

I marts steg det samlede forbrugerprisindeks med 0,9 % i forhold til samme måned året før. I februar var den tilsvarende stigning 0,8 %. Den lidt højere inflation i marts i forhold til sidste måned skyldes især prisændringer på tøj, gas og elektricitet, viser nye tal.


Stigning i inflationen - uændret kerneinflation.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop har udgivet forbruger- og nettoprisindeks for marts 2024.

annonce
Priserne på tjenesteydelser er i gennemsnit steget 3,5 % det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Varer er i gennemsnit faldet 1,7 % det seneste år, hvilket især skyldes prisfald på elektricitet. Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 1,7 % i marts, hvilket er uændret i forhold til måneden før. Det er bl.a. prisstigninger på tøj fra februar til marts, der holder kerneinflationen oppe i forhold til februar.

Fritid og kultur bidrog mest til prisstigningerne det seneste år

Produktgruppen fritid og kultur havde den største påvirkning på det samlede forbrugerprisindeks i marts.

Isoleret set bidrog produktgruppen med 0,3 % af årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks. Bidraget fra produktgruppen skyldes i høj grad højere priser på pakkerejser samt streaming og tv-abonnementer i marts 2024 i forhold til marts 2023.

Især tøj trak indekset op den seneste måned. Fra februar til marts var forbrugerprisindekset uændret. Isoleret set trak prisstigninger på tøj, fødevarer og sko indekset op med 0,28 %. Modsat trak prisfald på leje af sommerhus, møbler og pakkerejser indekset ned med 0,20 %.
FAKTA

Sådan steg priserne i DanmarkKilde: Danmarks Statistik, marts 2024

Danmark og Letland havde den laveste inflation i EU

Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 0,8 % i marts. Tallene for marts er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i februar faldt den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,8 %. fra 3,1 %. i januar. EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i februar var Danmark og Letland begge med 0,6 %. samt Italien med 0,8 %. EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i februar var Rumænien med 7,1 %, Kroatien med 4,8 % og Estland med 4,4 %.

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP. Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt.

EU-tallene for marts udkommer 17. april 2024.annonce
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenTøj Sko Sommerhuse Møbler Pakkerejser Elektricitet Fødevarer HICP Forbrugerprisindeks Nettoprisindeks

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides