DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Inflationen i Danmark

Hvad er inflationen? Find seneste officielle opgørelser over inflationsraten i Danmark. Se udviklingen i aktuelle og historiske inflationstal for danske kroner.

HISTORISK

Hvad var inflationen i gamle dage?

Henter graf
Inflationen i Danmark 1900-2024. Alle værdier er den årlige procentvise ændring i forbrugerprisindeks (CPI) sammenlignet med det foregående år, udtrykt i procent. Den aktuelle viste kurs er den 12-måneders rullende inflation der senest er offentliggjort.

Følg inflationen

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og få seneste nyt om inflationen i Danmark Læs mere

FAQ

Spørgsmål og svar om inflationen

Inflation er stigningen i priserne på varer og tjenester over tid, hvilket reducerer købekraften af penge - det betyder at ting bliver dyrere at købe, og at du skal have en højere indtægt, for at kunne have råd til det samme, som du havde før.

Den senest offentliggjorte inflationsrate for den danske krone (DKK) er 2,2 % i maj 2024. Det betyder at priserne i det danske samfund samlet er steget med godt 2 % sammenlignet med samme måned året før (maj 2023).

Eksempel: Kostede en gennemsnitlig vare 100 kroner for et år siden, vil den altså koste 102,20 kroner i dag.

Inflationen varierer. Opgørelsen af forbrugerprisindekset udgives d. 10. i hver måned af Danmarks Statistik. Inflationen offentliggøres med det samme på Oldmoney.dk.

Se de nyeste inflationstal i Danmark ovenfor eller prøv Oldmoneys inflationsberegner.

Inflation kan skyldes øget efterspørgsel, stigende produktionsomkostninger eller øget pengemængde i omløb.

Læs mere i Oldmoney Leksikons artikel om inflation.

Inflation bekæmpes af staten gennem stram pengepolitik, såsom højere renter, færre offentlige investeringer og finanspolitisk ansvarlighed.

Det er det enkelte lands centralbank, der har ansvaret for en dæmpet inflation - i Danmark er det Nationalbanken.

Konsekvenserne af inflation er faldende købekraft (du kan købe mindre for dine penge), øget usikkerhed i økonomien (hvilket kan føre til stilstand i samfundet) og potentielt lavere investeringer.

Et hvert land forsøger derfor at undgå inflation.

I Danmark, og i de andre europæiske lande, har man et mål om at holde inflationen på et lavt og stabilt niveau.

I EU er det ambitionen at holde de årlige prisstigninger på 2 %.

Erfaringer viser, at høj inflation og store udsving i inflationen følges ad.

Priserne i samfundet kan godt gå ned i stedet for at stige - det kalder økonomerne deflation - altså negativ inflation.

Deflation kan have en uheldig virkning på samfundsøkonomien, da forbrugerne og virksomhederne typisk vil vente med at købe til priserne falder yderligere.

Det sætter økonomien i stå.

Inflation beregnes ved at måle prisændringer i samfundet, der kaldes forbrugerprisindeks (CPI) over en bestemt periode.

Læs mere i Oldmoneys forklaring Sådan virker det.

Du kan også prøve selv at beregne inflationen i et beløb fra et år til et andet med Oldmoneys inflationsberegner

Selvom inflation i udgangspunktet er en ulempe for et samfund, kan man som investor eller låntager udnytte de stigende priser til sin egen økonomiske fordel.

Sådan sparer du penge på inflationen

Er du f.eks. boligejer, og har lån i din ejendom, kan det være en god forretning at have gæld. Inflation er faktisk en gave til de gældsatte boligejere.

Forklaring: Din gæld er i kroner og ører. Hvis inflationen stiger med 10 %, gør din gæld ikke. Hvis alle andre varer bliver dyrere, så bliver din gæld reelt billigere. Det kan godt være, du ikke får større købekraft til at betale alt muligt andet, men du gør til at betale din gæld.

Eksempel: Inflationen ligger typisk omkring 2 % - selvom du ikke direkte kan se det på din konto, falder værdien af din gæld altså med 2 % om året. Det betyder, at de fleste boligejernes gæld årligt mister mere i værdi, end det der betales til renter og bidragssatser på realkreditlånet. På økonomsprog er realrenten på mange realkreditlån altså negativ i øjeblikket.

Sådan tjener du penge på inflationen

Eksperter vurderer, at der findes investeringer som faktisk kan være særligt gunstige i inflationstider. Oldmoneys investeringsguides dykker ned i og klæder dig på til at træffe de rigtige foranstaltninger til at udnytte inflationen strategisk.

Læs også artiklen Sådan vinder du over inflationen fra Oldmoney Magasin.

I en markedsøkonomi vil priserne på varer og tjenester altid variere. Nogle priser stiger, andre priser falder. Der er tale om inflation, når der er en generel stigning i priserne, ikke kun på en enkelt vare eller tjeneste.

Det betyder, at du kan købe mindre for 100 kroner i dag, end du kunne i går. Eller sagt på en anden måde: inflation gør dine penge mindre værd over tid.

Man taler om inflation, når der er en vedvarende stigning i det generelle prisniveau, dvs. at priserne på et bredt udsnit af varer stiger år for år.

ARTIKLER

Seneste nyt om inflation

Penge til debat: Din guide til Folkemødet

60.000 danskere valfarter lige nu mod Bornholm til årets politiske festival. Skal du også afsted? Oldmoney giver dig overblik over arrangementerne, man ikke bør gå glip af.

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides