DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Vismænd er optimister: Inflationen vil falde

Carl-Johan Dalgaard er formand for De Økonomiske Råds formandskab, altså overvismand. Han er cand.polit. og ph.d. fra Københavns Universitet. Han har været ansat ved samme sted siden 2002 - siden 2008 som professor. (Foto: De Økonomiske Råd)
Carl-Johan Dalgaard er formand for De Økonomiske Råds formandskab, altså overvismand. Han er cand.polit. og ph.d. fra Københavns Universitet. Han har været ansat ved samme sted siden 2002 - siden 2008 som professor. (Foto: De Økonomiske Råd)

Vismændene tror på fremtiden for dansk økonomi. De vurderer nu, at væksten vil stige og inflationen vil dæmpes. Det kan betyde mindre aggressive prisstigninger.


Forventningerne til både væksten og inflationen trækkes i positiv retning.

De økonomiske vismænd i Det Økonomiske Råd (DØR) skruer nemlig lidt op for optimismen i forårsprognosen 2024, når man sammenligner med prognosen i efteråret 2023.

annonce
Det påpeges dog, at en sommer-hovedrevision af nationalregnskabet mangler, og derfor er den såkaldte konjunkturvurdering mere usikker end sædvanligt.

”Men på det foreliggende grundlag vurderes konjunkturudsigterne at være lidt gunstigere end vurderet i efterårsprognosen fra 2023, som også gav anledning til en anbefaling om finanspolitisk opstramning,” skriver vismændene i rapporten Dansk Økonomi, forår 2024.

Vismændene venter en inflation i år på 2,0 % mod 2,6 % i efterårsprognosen. Væksten i dansk økonomi målt på bruttonationalproduktet (BNP) ventes at ende på 2,6 % i år mod efterårets vækstskøn på 1,3 % i 2024.

Flere danskere i arbejde

Også beskæftigelsen ventes mere positiv end i efteråret, da der ventes 91.000 ledige i år mod 93.000 i prognosen fra efteråret.

”Beskæftigelsen har fortsat stigningen de seneste år, og vi vurderer, at dansk økonomi har udsigt til fremgang de førstkommende år med betydeligt pres på arbejdsmarkedet.

Prognosen taler dermed for en opstramning af finanspolitikken,” siger overvismand Carl-Johan Dalgaard om forårsprognosen.

Inflation på vej ned

Vismændene ser også meldt på fremtiden i forbrugerpriserne, da inflationen viser tegn på normalisering.

”Forbrugerpriserne steg samlet 3,3 % i 2023. 7 Det er ca. 0,5 % lavere end forventet i Dansk Økonomi, efterår 2023, hvilket hovedsageligt skyldes et lavere end ventet indenlandsk prispres,” fremgår det af forårsprognosen.
Af rapporten fremgår, at DØR venter prisstigninger i år og i 2025 på henholdsvis 2,0 % og 1,9 %.

”Inflationen holdes oppe af et forventet fortsat højt indenlandsk prispres som følge af relativt høje lønstigninger på ca. 5,75 % i 2024 og ca. 4,5 % i 2025,” fremgår det af prognosen.annonce
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenCarl-Johan Dalgaard Vismændene Det Økonomiske Råd Bruttonationalproduktet Beskæftigelse Forbrugerpriser

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides