DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Hvorfor elsker økonomer Big Mac?

Den klassiske Big Mac består af to oksekødsbøffer, sauce, smelteost med cheddar, salat, hakkede løg og pickles i sesambolle. Den indeholder ifølge burgerkoncernen 512 kcal og koster i dagens Danmark 39 kroner. (Foto: McDonald's)
Den klassiske Big Mac består af to oksekødsbøffer, sauce, smelteost med cheddar, salat, hakkede løg og pickles i sesambolle. Den indeholder ifølge burgerkoncernen 512 kcal og koster i dagens Danmark 39 kroner. (Foto: McDonald's)

Verdens mest solgte burger, er også talnørdernes yndlings. Men hvorfor er klassikeren fra McDonald's økonomernes favorit, når vi taler om priser, købekraft og inflation? Det er der en ganske særlig forklaring på.


Burgerelsker? Så læs videre.

Verdens mest kendte og mest solgte burger, Big Mac, blev opfundet i 1967 af Jim “MJ” Delligati, som drev et par McDonald’s restauranter. I dag kan du købe en Big Mac i flere end 100 lande. I USA anslås det, at der bliver solgt 17 Big Macs i sekundet og dermed flere end en halv milliard af den kendte burger om året.

annonce
Den billigste Big Mac kan du købe i Taiwan, mens du skal have flest penge op af pungen, hvis du er i Schweiz. Danmark er på 7. pladsen.

Men hvor kommer økonomerne ind i billedet og hvorfor? Den dobbelte burger spiller faktisk en interessant, verdensøkonomisk rolle.

Den amerikanske madklassiker har nemlig lagt navn til økonomernes eget prisværktøj: Big Mac Index.

Big Mac Index er et redskab til sammenligning af leveomkostninger lande imellem. Det blev oprindeligt opfundet som en vittighed af det britiske finansmedie The Economist i 1986.
FAKTA

Topliste: Her er Big Mac billigst og dyrest

5 dyreste lande

1. Schweiz: DKK 56,06
2. Norge: DKK 49,37
3. Uruguay: DKK 48,56
4. Sverige: DKK 40,67
5. Euro-landene: DKK 40,17
...
7. Danmark: DKK 39,00

5 billigste lande

51. Egypten: DKK 19,04
52. Sydafrika: DKK 18,91
53. Indien: DKK 17,93
54. Indonesien: DKK 16,88
55. Taiwan: DKK 16,55

Kilde: The Economist, Big Mac Index, 25. januar 2024

Startede som en joke på avisredaktion

Da en Big Mac stort set har samme ingredienser over hele verden, og da den sælges hos burgerkæden McDonald's, som har 40.275 restauranter fordelt over 120 lande på kloden, kunne The Economist bruge den lokale pris på netop denne burger som udgangspunkt for at sammenligne forskellige landes valutaer ud fra en betragtning om, at en amerikansk dollar skulle kunne købe den samme mængde varer i alle lande.

På trods af at det var tænkt som en spøg, er indekset nu så populært, at det opdateres hver måned og udgives hvert år i april, ligesom at det er blevet anerkendt som et professionelt økonomisk beregningsværktøj af finansielle institutioner, banker og universiteter og altså anses som en brugbar indikator for verdensøkonomien.

Det har nemlig vist sig at det ganske jordnære indeks ofte rammer mere præcist end de klassiske regnemodeller og mere komplicerede beregningsmetoder, og giver overordnet set en hurtig målestok for, hvor det er billigst eller dyrest at leve.

Økonomer mener dog ikke, at det er præcist nok i forhold til beregning af valutakurser, da der er for mange lokale faktorer der kan have indflydelse på validiteten i tallene.

Burgerprisen gennem 20 år

Big Macs prisudvikling i top 15 lande (2000-2020)

Det kan du bruge det til

Indekset kan bruges til f.eks. at besvare spørgsmål som "hvor mange timer skal en person arbejde i et bestemt land for at få råd til en Big Mac?"

Da burgeren stort set er identisk i alle lande, er svaret umiddelbart sammenligneligt verden over. Den mere avancerede beregning er den relative pris for en Big Mac i det pågældende land sammenlignet med prisen, hvis blot den aktuelle valutakurs anvendes. Dette kan give et billede af det enkelte lands prisniveau i forhold til USA, hvor McDonald's kommer fra.

Big Mac-burgerens opfinder Jim Deligatti nåede at opleve dobbeltburgerens popularitet - selv hævdede Deligatti, at han spiste mindst en Big Mac om ugen.
annonce
Jim Deligatti døde i 2016. Han blev 98 år gammel.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenFeedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Valuta McDonald's

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Hvordan får man penge til at gro?

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

  Redaktionen anbefaler