DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Nye inflationstal: Vanvittig lav

Jeppe Juul Borre er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, og leder af Økonomisk Sekretariat i banken. Han er blandt de mest citerede økonomer i Danmark. (Foto: Arbejdernes Landsbank)
Jeppe Juul Borre er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, og leder af Økonomisk Sekretariat i banken. Han er blandt de mest citerede økonomer i Danmark. (Foto: Arbejdernes Landsbank)

Prisstigningerne fortsætter med at aftage. Det viser dugfriske tal for inflationen i april. Eksperter kalder dagens nyhed en lettelse for danskerne, men advarer om, at det snart kan vende.


I april steg forbrugerpriserne med 0,8 % sammenlignet med samme måned sidste år. I marts lød stigningen på 0,9 %.

Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistiks månedlige opgørelse af forbrugerprisindekset.

annonce
Den årlige stigning i priserne skyldes især prisstigninger på husleje og restaurant- og cafébesøg, noterer Danmarks Statistik.

Tjenester er i gennemsnit steget 2,9 % det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Omvendt er priserne på varer i gennemsnit faldet med 1,5 % det seneste år, hvilket især skyldes prisfald på elektricitet.

Selv om priserne ikke decideret falder, så er der meget mere ro på inflationen, og det er entydigt godt

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til inflationstallene for april 2024

Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 1,5 % i april, hvilket bl.a. skyldes prisstigninger på husleje.

"Vanvittig lav"

Inflationen har ligget under én procent i syv ud af de seneste otte måneder. I januar i år krøb den dog op på 1,2 %.
FAKTA

Fakta: Her er inflationstallene

Kilde: Danmarks Statistik, 10. maj 2024
I samme periode i 2023 lå inflationen enkelte måneder omkring 5 % og alle måneder over 10 %.

Inflationen er for øjeblikket 'vanvittig lav', hvis man spørger Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

"Den lave inflation må efterlade noget lettelse hos danskerne," vurderer han.

"Inflationen drønede i vejret for halvandet år siden og barberede en ordentlig luns af danskernes købekraft. Og selv om priserne ikke decideret falder, så er der meget mere ro på inflationen, og det er entydigt godt," skriver cheføkonomen i en kommentar.

Pas på: Lav inflation er på lånt tid

Den lave inflation kan dog meget vel være på lånt tid. Allerede i maj kan den tage et spring opad, mener Jeppe Juul Borre.

Det skyldes, at priserne tog et dyk i maj 2023, særligt grundet lavere energipriser. Når priserne i sammenligningsmåneden er lavere, vil det være med til at presse den procentuelle stigning i den årlige sammenligning op. "Samtidig har vi også set den største lønfremgang i mere end 30 år, og det vil vi formentlig se blive reflekteret i lidt højere inflation på et tidspunkt," lyder det fra Jeppe Juul Borre.

Flere økonomer forventer samtidig, at inflationen ganske snart kravler op over 2 % igen – hvilket i øvrigt er det niveau, som centralbanker verden over sigter efter.
annonce

Virksomheder: Priserne vil stige igen

Også Kristian Skriver, som er seniorøkonom i Dansk Erhverv, forventer, at inflationen vil stige i løbet af 2024.

"Vi forventer, at den høje lønvækst vil få virksomhederne til at øge deres priser, og dermed lægge et opadgående inflationspres frem mod slutningen af 2024," skriver han i en kommentar.

Ifølge Kristian Skriver risikerer især varer og tjenester, hvor arbejdskraft fylder en stor del af omkostningerne, at stige i pris, pga. de højere lønninger.

Danskernes kulturforbrug bidrog mest til prisstigningerne

Produktgruppen fritid og kultur havde den største påvirkning på det samlede forbrugerprisindeks i april. Isoleret set bidrog produktgruppen med 0,3 % af årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks. Bidraget fra produktgruppen skyldes i høj grad højere priser på pakkerejser samt streaming og tv-abonnementer i april 2024 i forhold til april 2023.

Fødevarer blev dyrere den sidste måned

Fra marts til april steg forbrugerprisindekset med 0,1 %.

Isoleret set trak prisstigninger på fødevarer, restaurant- og cafebesøg samt benzin indekset op med 0,21 %.

Modsat trak prisfald på primært elektricitet indekset ned med 0,38 %.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

EU-topscorer: Litauen havde den laveste inflation

Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 0,5 % i april. Tallene for april er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i marts faldt den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,6 % fra 2,8 % i februar.

EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i marts var Litauen med 0,4 %, Finland med 0,6 % og Danmark med 0,8 %. EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i marts var Rumænien med 6,7 %, Kroatien med 4,9 % samt Estland og Østrig begge med 4,1 %. Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP.

Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt. Tallene for april udkommer 17. maj 2024.

Jeppe Juul Borre Arbejdernes Landsbank Forbrugerprisindeks Danmarks Statistik Eurostat Kristian Skriver Dansk Erhverv

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides