DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Chok i Sydamerika: Her er inflationen 287 %

Argentinas præsident er en presset mand. Med verdens højeste inflation - og det har den været længe - skal han lede landet igennem en afgrundsdyb økonomisk krise. Javier Milei er i øvrigt uddannet økonom. (Foto: World Economic Forum)
Argentinas præsident er en presset mand. Med verdens højeste inflation - og det har den været længe - skal han lede landet igennem en afgrundsdyb økonomisk krise. Javier Milei er i øvrigt uddannet økonom. (Foto: World Economic Forum)

På den anden side af jorden er inflationen blevet så høj, at centralbanken begynder at udstede sedler til en værdi af 10.000 pesos. Her er landet med verdens højeste inflation.


Oldmoney kunne i går berette om, at inflationen i Danmark er på et meget lavt niveau. I april måned steg priserne i det danske samfund med blot 0,8 % sammenlignet med samme måned året før.

Anderledes sort ser det ud på den anden side af jorden. Her var inflationen i marts på svimlende 287 %.

annonce

Priserne styrter i vejret

Måske du allerede har gættet det? Landet med den tårnhøje inflation er Argentina.

Det skriver Ekstra Bladet med reference til netop offentliggjorte inflationstal fra Argentinas centralbank.

På grund af Argentinas økonomiske afmatning benytter mange sig af kontanter til at lave større indkøb. Det skyldes, at der kan opnås større besparelser, hvis man bruger kontanter fremfor elektroniske betalinger, da inflationen løber så stærkt, at nogle butikker og virksomheder ikke når at få prisreguleret, før end at landets møntfod atter er blevet udhulet af inflationen.

Må trykke ekstra 00'er på pengesedlerne

Centralbanken i det store sydamerikanske land vil fra næste måned begynde at printe pengesedler med en værdi på 10.000 pesos.
FAKTA

Hvorfor har de verdens højeste inflation?

Høj inflation har været en svaghed ved den argentinske økonomi i årtier.

Inflationen er uofficielt blevet anslået til at løbe på omkring 25 % årligt siden 2008, på trods af officielle statistikker, der indikerer at inflationen har været mindre end halvdelen.

Fødevareprisstigninger, især for oksekød, begyndte at overstige lønstigningerne i 2010, hvilket førte til, at argentinerne reducerede oksekødforbruget pr. indbygger fra 69 kg til 57 kg årligt og øgede forbruget af andet kød.

Forbrugerinflationsforventninger på 28 til 30 % fik centralbanken til at indkøbe pengesedler af dengang højeste værdi (100 pesos) fra Brasilien i slutningen af 2010 for at kunne følge med efterspørgslen. Centralbanken pumpede mindst 1 milliard pesos ind i økonomien på denne måde i løbet af 2011.

Fra juni 2015 sagde regeringen, at inflationen var på 15,3%; cirka halvdelen af uafhængige estimater.

Inflationen forblev på omkring 18,6 % i 2015 ifølge et skøn fra Den Internationale Valutafond; men efter en kraftig devaluering vedtaget af Mauricio Macri-regeringen den 17. december, blev inflationen genoptaget i første halvdel af 2016 – og nåede 42 % ifølge det argentinske finansministerium.

Supermarkeder i Argentina har implementeret elektroniske prisskilte, så priserne kan opdateres hurtigere.

I andet kvartal af 2019 antydede rapporter, at landets økonomi dykker, inflationen stiger, og valutaen deprecierer. På trods af at landet modtog et af de største IMF-støtteprogrammer, der nogensinde er givet til nogen nation, steg Argentinas fattigdom til 32 % fra 26 % året før. Som et forsøg på at stabilisere økonomien, besluttede regeringen i august 2019 at indføre restriktioner på køb af udenlandsk valuta.

Inflationsraten i Argentina steg til 52,3 % i februar 2022 fra 50,7 % i den foregående måned - den stejleste stigning siden september. I august blev renten forhøjet til 69,5 %, da inflationen blev yderligere forværret og ramte et 20-årigt højdepunkt på 70 % drevet af mange faktorer, blandt andet inflationsstigningen i 2021-2022.

Inflationen nåede over 100 % i februar 2023 for første gang siden 1991. Den 12. oktober 2023 hævede Argentinas centralbank igen benchmarkrenten fra 118 % til 133 %, da septembers inflationsrapport (12,7 % månedligt og 138 % årligt) var værre end forventet.

Argentinske arbejdere har protesteret over inflationen ved at holde fiktive begravelser for at sørge over "deres løns død".

Selvom det lyder voldsomt i en danskers ører, så svarer det i skrivende stund til ca. 78,50 kroner.

Hidtil har 2000-pesosedlen været den største, men grundet den høje inflation har centralbanken set sig nødsaget til at printe de større sedler for at "lette transaktioner mellem brugere".

Argentinernes redningsmand

Landets præsident, 53-årige Javier Milei, tiltrådte så sent som i december. Han har lovet at få bugt med inflationen og stabilisere landets valuta ved at ændre tidligere regeringers økonomiske politik.

Tiltagene har vist en smule effekt, men samtidig har den øgede regulering gjort det svært for mange i landet, og en national strejke er angiveligt under opsejling.
Milei er uddannet økonom fra University of Belgrano i Buenos Aires. Om hans mission vil lykkes, venter analytikere af verdensøkonomien i spænding på at få besvaret.





annonce












Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Argentina Javier Milei

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler