DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Priserne stiger i Danmark

Der er kommet så meget styr på inflationen, at renten kan blive sat ned igen i løbet af året, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank efter nye tal fra Danmarks Statistik (Foto: Danske Bank)
Der er kommet så meget styr på inflationen, at renten kan blive sat ned igen i løbet af året, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank efter nye tal fra Danmarks Statistik (Foto: Danske Bank)

Priserne blev i januar 1,2 % højere end sidste år, viser nye tal. Men dansk medicin-gigant giver håb for dansk økonomi, spår cheføkonom.


Forbrugerprisindekset - gennemsnittet af de priser, vi danskere betaler for vores varer og ydelser - var i januar 2024 1,2 % højere end samme måned sidste år. Det er en mærkbar stigning sammenlignet med decembers tal, hvor den tilsvarende prisudvikling var på 0,7 % i forhold til december 2022.

"Den højere inflation i januar i forhold til sidste måned skyldes især prisændringer på elektricitet," skriver Danmarks Statistik ifølge Euroinvestor.

annonce
Kerneinflationen (prisudviklingen renset for priser på energi- og ikke-forarbejdede fødevarer) ser dog anderledes mildere ud. I januar var stigningen på 2,5 %, hvilket er marginalt lavere end i december 2023 hvor kerneinflationen var på 2,6 %.

"Det er bl.a. prisændringer på møbler og boligudstyr, der trækker kerneinflationen ned i forhold til december," skriver Danmarks Statistik i en meddelelse.

Det er helt reelt, at Danmark som helhed producerede mere i 2023 end i 2022

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

Bank: Højere lønninger - forvent højere inflation

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, siger i en kommentar til dagens inflationstal, at det var forventet at inflationen ville stige, da blandt andet afgifter på strøm og benzin trækker gennemsnittet op.

"Renset for sæsonudsving er priserne steget 0,2 % fra december til januar, når man ser bort fra fødevarer og energi. Det passer ganske godt med to procents årlig inflation, som indirekte er målet," siger han i en kommentar og fortsætter:

"Det er vores bud, at inflationen kravler lidt mere opad i de kommende måneder, blandt andet fordi lønstigninger giver lidt opadgående pres, men vi regner ikke med at se noget nær den inflation, vi havde for et år eller to siden."

Høj inflation førte til kæmpe rentestigninger

Den meget høje inflation i 2021 og 2022 udløste en af de mest dramatiske rentestigninger nogensinde, som først kulminerede sidste sommer. Det ville normalt betyde en ganske voldsom tilbagegang i økonomien.

Men der var gode grunde til, at det ikke behøvede at ramme så hårdt denne gang.

For eksempel at inflationen og overophedningen ikke var resultat af en kraftig kreditvækst, og at husholdningerne i store dele af verden faktisk stod med en ganske stærk økonomi oven på en periode med nedlukninger, hvor de havde fået forskellige former for støtte og havde haft svært ved at bruge alle deres penge.

Novo påvirker den danske krone

Tallene fra Danmarks Statistik overrasker dog også positivt. Novo Nordisk er en stor del af forklaringen med sin globale succes og stejlt stigende produktion, der i det store og hele tæller med i det samlede regnskab for dansk økonomi, også selvom en del af den rent fysisk sker i andre lande, viser Danske Banks analyse:

"Jeg hører ikke til dem, der mener, at det så giver et misvisende billede af dansk økonomi. Novo Nordisk er en rigtig virksomhed, der fremstiller produkter af meget høj værdi, og succesen er resultat af meget store investeringer over mange år. Det er helt reelt, at Danmark som helhed producerede mere i 2023 end i 2022," siger cheføkonomen om medicinalgigantens indflydelse på dansk økonomi. "Det er klart, at man ikke kan opsummere et helt lands økonomi i ét tal som bnp. Ser man bort fra medicinalindustrien, faldt bnp med 0,1 pct., så målt på den måde stod økonomien altså i praksis stille, ligesom den gjorde mange andre steder i Europa. Også det var sådan set positivt set i forhold til, hvad man kunne have frygtet oven på den store rentestigning," vurderer han.

Bolig og byggeri ramt

Inden for byggeriet trak det ikke mindst ned, at boliginvesteringerne var hele 10,2 pct. lavere end i 2022. Her kan man virkelig se effekten af højere renter. Til gengæld gik det bedre for restauranter, rejsearrangører og andre, der nyder godt af forbrugernes stigende appetit på at more sig oven på de triste coronaår.
annonce
"Fundamentet for økonomien her i 2024 er ganske godt. Der er ingen grund til at tro, at Novo Nordisk skulle gå i stå igen, og der er kommet så meget styr på inflationen, at renten kan blive sat ned igen i løbet af året. Globalt er der mange tegn på, at det går bedre for industrien også uden for medicin, og Europas forbrugere har godt med købekraft, som vil kunne komme i spil, hvis vores syn på situationen bliver lidt lysere," siger Las Olsen.

Putins krig truer danskernes penge

Meget kan gå galt i en voldelig og uforudsigelig verden, og der kan også stadig nå at komme en forsinket reaktion på de rentestigninger, vi har været igennem. Men hovedscenariet er, at der stille og roligt kommer lidt mere fremgang, spår cheføkonomen fra Danske Bank.

"Og så er der arbejdsmarkedet. Den nok største overraskelse sidste år var, at beskæftigelsen steg med 47.000 personer, hvoraf industrien – inklusive Novo Nordisk – stod for de 5.000, men hvor der også var fremgang i de brancher, hvor aktiviteten egentlig gik tilbage. Sådan kan det ikke blive ved, men vi startede 2024 med en ganske lav arbejdsløshed, og det er vel nærmest noget af det allermest positive – bnp-vækst eller ej," afslutter Las Olsen.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenFeedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Las Olsen Danmarks Statistik Novo Nordisk Danske Bank

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Hvordan får man penge til at gro?

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

  Redaktionen anbefaler