DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Inflation blev hovedtema i præsidentdebat

Det 60. amerikanske præsidentvalg finder sted tirsdag d. 5. november 2024. Valget står mellem Trump og Biden. (Foto: The White House/Oldmoney)
Det 60. amerikanske præsidentvalg finder sted tirsdag d. 5. november 2024. Valget står mellem Trump og Biden. (Foto: The White House/Oldmoney)

Da de to kandidater til verdens måske mest magtfulde embede tørnede sammen for første gang på tv, var den amerikanske inflation et af de vigtigste emner.


Hvordan vinder man nøglen til Det Hvide Hus?

Med godt fire måneder til USA's præsidentvalg, der af kendere betegnes som et af de vigtigste valg for amerikansk økonomi i årtier, mødtes de to kandidater til posten, Joe Biden og Donald Trump tidligere på ugen i en direkte tv-debat.

annonce
CNN's velafviklede præsidentduel blev set af 51,3 millioner amerikanske vælgere, viser tal fra analysehuset Nielsen.

Debattens substantielle hovedtema blev netop den enkelte amerikaners økonomi. At holde inflationen i ro betragtes som en af de vigtigste løsninger, USA's kommende præsident skal levere for at få magten.

Inflationen dræber vores land. Den dræber os absolut

Præsidentkandidat Donald Trump, USA's præsident 2017-2021

Inflationen dræber USA

Den amerikanske præsident, demokraternes Joe Biden og hans republikanske rival Donald Trump tog under debatten begge æren for, hvad de kaldte 'en stærk økonomi' under hver af deres respektive præsidentperioder.

De beskyldte begge den anden for at straffe befolkningen med høje inflationsrater.
FAKTA

USA's inflation på svingtur under både Trump og Biden

Inflationen i USA har gennem de sidste år oplevet betydelige udsving, præget af både globale og nationale begivenheder. I 2019 lå inflationsraten på 1,8 %, drevet af stabile økonomiske forhold og lav arbejdsløshed.

I 2020 ændrede billedet sig markant med udbruddet af COVID-19 pandemien. Inflationsraten faldt til 1,2 % som følge af økonomisk nedgang, nedlukninger og faldende forbrug.

Årene 2021 og 2022 var kendetegnet ved en kraftig stigning i inflationen til henholdsvis 4,7 % og 8,0 %. Øgede energiomkostninger, forsyningskædeforstyrrelser og stigende efterspørgsel bidrog til denne udvikling.

I 2023 begyndte inflationspresset at lette, med en inflationsrate på 4,1 %, efter strammere pengepolitik og stabilisering af energipriserne.

Fakta: Sådan er det gået

USA's inflation de sidste 10 år (2014-2024)
ÅrBegivenhedPræsidentInflation
2014Faldende oliepriserBarack Obama0,8 %
2015Lave oliepriser fortsætterBarack Obama0,1 %
2016Økonomisk stabilitetBarack Obama1,3 %
2017Øgede offentlige udgifterDonald Trump2,1 %
2018SkattereformDonald Trump2,4 %
2019Handelskrig med KinaDonald Trump1,8 %
2020COVID-19 pandemiDonald Trump1,2 %
2021Øget efterspørgsel og forsyningsproblemerJoe Biden4,7 %
2022Høje energipriserJoe Biden8,0 %
2023Stram pengepolitikJoe Biden4,1 %
2024Stabilisering af økonomienJoe Biden3,4 %

Kilder: U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) og Federal Reserve (USA's nationalbank)
"Han har gjort et dårligt stykke arbejde, og inflationen dræber vores land. Den dræber os absolut," sagde Trump, der var præsident fra 2017-2021. Trump forklarede om inflationen i sin egen præsidentperiode, at "alt var godt."

Biden svarede igen ved at påpege, at inflationen i den amerikanske dollar, som toppede med 9 % for to år siden og siden er faldet til 3,25 %, blev påvirket af Trumps håndtering af COVID-19-pandemien samt virksomhedernes grådighed.

"Økonomien kollapsede under Trump,” sagde Biden, og forsvarede sig med, at da han tiltrådte, "skulle vi prøve at sætte tingene sammen igen."

Trump holdt inflationen i ro

Massive forstyrrelser fra COVID-19-pandemien, der begyndte i marts 2020, gør det vanskeligt at sammenligne de to rivalers økonomiske politik.
Afstemning

Hvem ville du stemme på?

Video: Se hele debatten mellem Biden og Trump

Præsident Joe Biden og hans forgænger, tidligere præsident Donald Trump, mødes i den vigtigste svingstat Georgia til deres første debat forud for USA's præsidentvalg 2024. (Video: CNN)
Men én ting er sikkert: Inflationen har været langt højere under Biden, end den var under Trump. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har der ikke været en eneste måned under Trump, hvor forbrugerprisindekset i USA oversteg 3 %. Faktisk var den amerikanske centralbank Federal Reserve – hvis opgave det er at opretholde stabile priser – bekymret for, at inflationen var for lav.

Under Bidens præsidentskab har inflationen i samtlige måneder været over 3 % undtagen hans første tre måneder i embedet - den har faktisk oversteget 5 % i mere end halvdelen af ​​hans periode indtil videre.

Et land presset på vækst

Skaderne på den amerikanske økonomi fra de højere priser har været betydelige: Selvom lønningerne er steget, handler de amerikanske arbejdere mindre, end de gjorde, da Biden tiltrådte i 2021.

Da inflationen først begyndte at tage fart i foråret 2021, vurderede de fleste analytikere og politiske beslutningstagere, at det ville være forbigående. Men i slutningen af ​​2021 ændrede analytikerne synspunkt.
annonce
Som modsvar øgede den amerikanske centralbank aggressivt låneomkostningerne for at bringe inflationen ned, og priserne i det amerikanske samfund stiger nu ikke længere så hurtigt, som de gjorde.

På trods af højere renter, som normalt forventes at afkøle den økonomiske vækst, har virksomhederne været presset af mangel på arbejdskraft, med en arbejdsløshedsprocent på under 4 % i de sidste to år. En så lav arbejdsløshed er ikke set i USA siden 1960'erne.
Donald John Trump (født 14. juni 1946 i Queens, New York) er amerikansk forretningsmand, tv-fænomen og republikansk politiker, der var USA's 45. præsident i perioden 2017-2021. (Foto: The White House/Oldmoney)
Donald John Trump (født 14. juni 1946 i Queens, New York) er amerikansk forretningsmand, tv-fænomen og republikansk politiker, der var USA's 45. præsident i perioden 2017-2021. (Foto: The White House/Oldmoney)

Økonomer: Dødt løb mellem Biden og Trump

Efterhånden som inflationen er faldet, har den gennemsnitlige lønvækst i USA det seneste år oversteget inflationen. Lavindkomstarbejdere - bl.a. indenfor restauranter og hoteller - er blandt dem, hvis realløn er steget mest.

Økonomer skyder skylden på en lang række faktorer - herunder stigende efterspørgsel efter corona-pandemiens nedlukninger af samfundet. Men også det faktum, at de amerikanske husholdninger svømmer i kontanter fra hjælpepakkerne bevilget under både Trump og Biden.

Dertil ligges vedvarende forstyrrelser af handels- og forsyningskæder fra både pandemien og Ruslands invasion af Ukraine.
Joseph 'Joe' Biden (født 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania) er amerikansk advokat og demokratisk politiker, der er USA's 46. præsident siden 2017. Han er på valg i år. (Foto: The White House)
Joseph 'Joe' Biden (født 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania) er amerikansk advokat og demokratisk politiker, der er USA's 46. præsident siden 2017. Han er på valg i år. (Foto: The White House) Den økonomiske vækst har fulgtes ad i næsten identisk hastighed o både Trumps og Bidens første tre år - her indplacerer USA's årlige BNP-vækst sig nemlig på omkring 2,7 %.Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenFeedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
USA Joe Biden Donald Trump CNN

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Hvordan får man penge til at gro?

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

  Redaktionen anbefaler