DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Top 10: Her er de rigeste danskere

Mange danskere har skabt sig store formuer gennem deres virksomheder. Nogle har gjort det i exceptionelt omfang. Her ses far og søn, Kjeld og Thomas Kirk Kristiansen, med et par af byggeklodserne til det, der skulle vise sig at blive et stykke dansk erhvervshistorie. (Foto: Lego)
Mange danskere har skabt sig store formuer gennem deres virksomheder. Nogle har gjort det i exceptionelt omfang. Her ses far og søn, Kjeld og Thomas Kirk Kristiansen, med et par af byggeklodserne til det, der skulle vise sig at blive et stykke dansk erhvervshistorie. (Foto: Lego)

I toppen af listen over mest formuende i Danmark er menneskene bag familievirksomheder, vi alle sammen kender - men der er også overraskelser iblandt. Oldmoney bringer opgørelsen over de 10 med allerflest penge i landet.


Hvad har Lego, Bestseller og Danfoss til fælles?

De er alle danske familievirksomheder, der gennem talent, flid og opfindsomhed har skabt vækst, eksport og arbejdspladser til Danmark. Og skabt betydelige formuer til sine ejere.

annonce
På den nye liste over Danmarks rigeste finder vi i toppen familien Lego, anført af faren Kjeld Kirk Kristiansen. De er gode for svimlende 318,2 milliarder kroner - og blev alene fra 2022 til 2023 63,2 mia. kr. rigere. Det svarer til en øgning i Kirk Kristiansens familieformue på 24,8 %. Ifølge Oldmoneys beregner endte inflationen i den danske krone i 2023 på 3,3 % - til sammenligning var den 7,7 % i 2022. Ejerfamiliens formue voksede sig med andre ord et godt stykke større end deres penges værdi blev udhulet. En nettoforrentning af de sjældne, især efter danske forhold.

Legos historie begyndte i 1932, da Ole Kirk Christiansen, der ejede et dansk snedkerværksted, der først kun producerede møbler, begyndte at lave trælegetøj og senere navngav det nye legetøjsfirma Lego i 1934.

Legetøjskoncernen i Billund, der er kendt af børn og forældre i hele verden, tjener penge som aldrig før. Legos årsregnskab for 2022 viste et overskud på knap 14 milliarder kroner - det er selskabets rekord. Omsætningen voksede med 17 % til 64,6 milliarder. Størstedelen af de butikker, Lego åbnede i 2022, ligger i Kina.

Lego er verdens største legetøjsproducent.

Vestdanmark i førertrøjen

Det er Økonomisk Ugebrev, der står bag den årlige analyse over de største velhavere, vi har herhjemme. Finansmediets redaktion har kortlagt de private formuer i milliardærfamilierne, der bor spredt udover det meste af Danmark.

På listen finder man også årets nok mest omtalte erhvervsmand, Torben Østergaard Nielsen. Middelfart-milliardæren har bygget sin formue på shipping og bunkering (brændstof til skibe, red.), men blev gennem sit konglomerat United Shipping & Trading Company (USTC) ejer af miljøteknologivirksomheden Nordic Waste ved Randers.

Torben Østergaard Nielsen og Nordic Waste blev kendt danskerne i januar, da virksomhedens store depoter med forurenet jord gik i skred og satte gang i en potentiel naturkatastrofe i det østjyske. Østergaard Nielsen kom i strid modvind, og hans omdømme led et alvorligt knæk, da bl.a. statsminister Mette Frederiksen (S) offentligt kritiserede, at den velpolstrede ejer bag Nordic Waste ikke påtog sig sit - i hvert fald moralske - ansvar for den forestående ulykke, de skadeslidte samt oprydningsarbejdet. Det skandaliserede selskab er i stedet nu under konkurs, men den stenrige fynbos formue ser ikke ud til at lide nød; på bare et år er han blevet astronomiske 18,3 mia. kroner rigere, vurderer Økonomisk Ugebrev.

De 100 rigeste danskere øgede formuen med 141 mia. kr. på 12 måneder

Det er tredje år i træk at nichemediet om finans og investering udgiver listen over Danmarks rigeste personer. Bag ligger en omfattende research; først analyse af regnskabsdata for 30.000 regnskaber for at identificere eventuelle nye kandidater til milliardærlisten. Dernæst af ejerskaber for at udpege om selskabernes værdier var samlet eller spredt, og til sidst undersøgelse af de personer, som blev udpeget til årets oversigt:
"Vi har i researchen undersøgt generationsskifter i de rige familier, vi har analyseret årsager til ændringer i milliardærernes formuer, og vi har undersøgt, hvad de har af andre forretningsaktiviteter, hvor meget de hæver i udbytte, og hvad de i øvrigt bruger deres penge på," skriver chefredaktør Morten W. Langer om årets milliardærliste.

Du kan læse mere i Økonomisk Ugebrevs magasin Danmarks 100 Rigeste 2023 (gratis).

Toplisten: De rigeste mennesker i Danmark

Placering, formue og udvikling 2023 sammenlignet med 2022.
TopHvem?Hvad?FormueÆndring
Kjeld Kirk Kristiansen

1

Familien Kirk KristiansenLego318,2
mia. kr.

+63,2
mia kr.
+24,8 %
Anders Holch Povlsen

2

Familien Holch PovlsenBestseller83,3
mia. kr.

-9,2
mia. kr.
-10,0 %
Jørgen Mads Clausen

3

↑ 2Familien ClausenDanfoss73,7
mia. kr.

+29,3
mia. kr.
+66,0 %
Niels Louis-Hansen

4

↓ 1Familien Louis-HansenColoplast56,7
mia. kr.

-4,1
mia. kr.
-6,7 %
Lars Larsen

5

↓ 1Familien efter Lars LarsenJysk51,6
mia. kr.

+3,3
mia. kr.
+6,8 %
Torben Østergaard Nielsen

6

Torben Østergaard NielsenNordic Waste41,9
mia. kr.

+18,3
mia. kr.
+77,5 %
Hanni Merete Toosbuy Kasprzak

7

↑ 4Hanni Merete Toosbuy KasprzakEcco22,4
mia. kr.

+9,0
mia. kr.
+67,2 %
Mærsk McKinney Møller

8

↓ 1Familien efter Mærsk Mc-Kinney MøllerMaersk18,6
mia. kr.

+2,8
mia. kr.
+17,7 %
Tais Clausen

9

↓ 1Tais ClausenInvestor17,2
mia. kr.

+1,7
mia. kr.
+32,2 %
Niels Aage Kjær

10

↑ 1Niels Aage KjærInvestor14,4
mia. kr.

+0,7
mia. kr.
+5,3 %

Kilde: "Danmarks 100 Rigeste 2023"
Økonomisk Ugebrev, januar 2024
annonce
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenVil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides