DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Ny rekord: Her er de 10 største lottogevinster

Selvom det danske spilmarked blev liberaliseret i 2012 har Danske Spil fortsat monopol på at udbyde lotto. Jf. loven anvendes mindst 45 % af den samlede indskudssum til gevinster. Den første lodtrækning fandt sted i 1989. (Foto: Danske Spil)
Selvom det danske spilmarked blev liberaliseret i 2012 har Danske Spil fortsat monopol på at udbyde lotto. Jf. loven anvendes mindst 45 % af den samlede indskudssum til gevinster. Den første lodtrækning fandt sted i 1989. (Foto: Danske Spil)

Den heldige vinder af historiens største danske lotto-gevinst er lige blevet trukket. Oldmoney giver dig listen over de største præmier udloddet i Danmark nogensinde.


Har du også drømt om at vinde jackpot?

Danmarkshistoriens største gevinst i Eurojackpot er blevet udtrukket tirsdag aften.

annonce
Den lille og yderst eksklusive klub af danskere, der har vundet over 100 millioner kroner i Eurojackpot fik denne aften sit niende medlem, da en usandsynligt heldig dansker vandt helt utrolige 760.818.030 skattefrie kroner.

Den nybagte millionær kan nu se frem til at få et stort, skattefrit beløb, der slår alle rekorder, ind på kontoen.

Det er en livsomvæltende begivenhed, hvor man får alle de muligheder, man kan tænke sig

Harry Aamann, millionærrådgiver i Danske Spil om ny danmarksrekord

Hos Danske Lotteri Spil, som står bag Eurojackpot i Danmark, er man meget glad for nyheden, og kipper med flaget.

”Det er for vildt! For anden gang er det en dansker, der løber med maksimumpuljen i Eurojackpot, og igen er det et historisk højt beløb. Det er en kæmpe festdag - eller aften - her hos os, ligesom jeg går ud fra, det er hos vinderen,” siger Malene Mølgaard, som er adm. direktør i Danske Lotteri Spil og fortsætter:
FAKTA

Historien om lotto i Danmark

 • Lotto går i al sin enkelthed ud på at gætte syv rigtige tal ud af 36 mulige.

 • Lottotrækningen finder sted hver lørdag året rundt, og de syv lottotal bliver trukket hos Danske Spil i Brøndby.

 • Den første lottotrækning i Danmark fandt sted 7. oktober 1989, men den første vinder af 1. præmien blev først fundet i uge 2 af spillet.

 • Siden år 2000 har man kunne spille med Joker. Lotto kan stadig spilles som en papirkupon, men man kan også spille online og via app.

 • Lottotrækningen finder sted hver lørdag året rundt, og de syv lottotal bliver trukket hos Danske Spil i Brøndby.

 • Lotto er Danske Spils største spil. Der sælges i gennemsnit 800.000 lottokuponer om ugen.

 • Den største rene lottogevinst vundet i Danmark var 38.564.007 kr. og blev vundet i uge 13 i 2008 i Føtex på Lyngbyvej i København.

 • Siden 2015 har Lotto haft en såkaldt ‘millionærgaranti’. Den har haft forskellige udformninger, men i dag betyder millionærgarantien, at der hver uge bliver trukket lod om to gange 1 mio. kr. blandt alle spillede rækker. Det svarer til, at der som minimum findes 104 nye lotto-millionærer hvert år.

 • Lottotrækningen foretages i Brøndby, mens Spillemyndigheden overvåger alle trækninger. Ved hver trækning medbringer Spillemyndigheden to sæt lottokugler, og det bestemmes på stedet, hvilke kugler der bruges. Det er ikke muligt at snyde med kuglerne.

Kilde: Danske Spil
"Det er helt vildt, at en dansker for anden gang har vundet mere end 750 millioner kroner, og at vi endnu engang her i Danmark har snuppet den helt store gevinst foran næsen på de andre lande."

"Vi har ventet i spænding på, at det skulle ske igen, og det lykkedes allerede små to år efter, den sidste kæmpegevinst blev vundet i Blåvand. Der skal lyde et stort tillykke herfra, og vi glæder os til at tale med vinderen,” lyder det fra direktøren.

Millionærrådgivning til store vindere

Danske Spil oplyser at de altid er i kontakt med heldige danskere, når de vinder store beløb, og tilbyder dem sågar såkaldt millionærrådgivning.

Her taler vindere med en særligt uddannet Danske Spil-ansat om, hvordan man kan forholde sig og administrere en stor gevinst.

Video: Danmarks første lottoudtrækning (1989)

7. oktober 1989 blev vindertallene i lotto trukket på direkte fjernsyn for første gang. Navnkundige Ole Thisted var vært på TV Avisen, og lagde over til den direkte udsendelse 'Held og Lotto'. (Video: DR)
”Vi bliver altid glade, når danskerne vinder i vores lotterier. Som alle vores store vindere vil også denne vinder blive tilbudt særlig rådgivning, som skal sikre en god start på den nye tilværelse som mangemillionær."

"Det kan være en stor omvæltning at vinde så mange penge, og vi ønsker hos Danske Spil at hjælpe nye millionærer godt på vej,” forklarer Malene Mølgaard.

En begivenhed, der ændrer danskerens liv

Harry Aamann har rådgivet utallige mangemillionærer, som tilsammen har vundet flere milliarder kroner.

Alligevel var det en særlig oplevelse, da han for næsten to år siden satte sig til rette over for vinderen af Danmarkshistoriens hidtil suverænt største gevinst: Gevinsten i Eurojackpot på 759.318.630 kroner, der blev vundet i vestjyske Blåvand i sommeren 2022.
annonce
”Det var specielt, for det var jo et svimlede stort beløb. 759 millioner kroner giver nærmest ubegrænsede muligheder for at købe ting, man vil have, og for at investere penge," fortæller Harry Aamann, der i 18 år har rådgivet de af Danske Spils kunder, der har vundet millioner i for eksempel Lotto og Eurojackpot.

"Det er en livsomvæltende begivenhed, hvor man får alle de muligheder, man kan tænke sig,” beretter millionær-rådgiveren.
I 17 år har Harry Aamann været millionærrådgiver hos Danske Spil. - Jeg fortæller typisk lidt om bankernes investeringsforeninger, og om, hvordan muligheden for et højt afkast følges ad med risikoen for at tabe penge, forklarede han i et interview med TV 2 om sit arbejde i 2016. (Foto: Danske Spil)
I 17 år har Harry Aamann været millionærrådgiver hos Danske Spil. - Jeg fortæller typisk lidt om bankernes investeringsforeninger, og om, hvordan muligheden for et højt afkast følges ad med risikoen for at tabe penge, forklarede han i et interview med TV 2 om sit arbejde i 2016. (Foto: Danske Spil) Danske Spil har endnu ikke yderligere informationer om ugens rekord-vinderkupon, og har endnu ikke været i kontakt med vinderen.

En pengestærk samfundsaktør

Danske Spil (oprindelig Dansk Tipstjeneste) blev stiftet i 1948 som følge af vedtagelsen af "Lov om tipning", og lancerede sit første spil i 1949. Siden har firmaet udbudt spil til danskerne. I begyndelsen var det med tipning som eneste spil, men fra 1989 og frem er der - både som følge af en lovændring, men også som følge af den teknologiske udvikling og en stigende efterspørgsel - kommet en bred vifte af spil hos Danske Spil. I dag er lotto det klart største spil.

Danske Spil har monopol på størstedelen af pengespil i Danmark, men i foråret 2009 udmeldte skatteminister Kristian Jensen (V), at der var planer om at liberalisere det danske spillemarked. Dette ville give internationale bookmakere lov til at udbyde spil målrettet danskerne. Planerne om en liberalisering var en følge af en kompleks sammenhæng mellem størrelsen på Danske Spils overskud, EU-lovgivningen og det faktum, at den danske spillelov ikke i praksis blev overholdt.
44-årige Malene Mølgaard er direktør i Danske Lotteri Spil. Hun glæder sig over at den statslige spiludbyder har udtrukket gevinster til danskerne for 19.917 mia. kr. siden 1989. (Foto: Danske Spil)
44-årige Malene Mølgaard er direktør i Danske Lotteri Spil. Hun glæder sig over at den statslige spiludbyder har udtrukket gevinster til danskerne for 19.917 mia. kr. siden 1989. (Foto: Danske Spil) Danske Spil afleverer hvert år sit overskud til syv forskellige ministerier efter en lovbestemt fordelingsnøgle, og pengene går til forskellige danske kultur- og foreningstilbud. Også den danske eliteidræt er i meget høj grad støttet af disse penge fra Danske Spil, som bliver kaldt udlodningsmidler (oprindelig tipsmidler).

Den danske stat ejer 80 % af aktierne i Danske Spil, mens Danmarks Idræts-Forbund og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger hver ejer 10 %. De to store idrætsorganisationer er også de to største enkeltmodtagere af overskuddet, da de hver får omkring 250 millioner kroner årligt.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

Danmarkshistoriens største pengepræmie i et spil blev altså på svimlende 760 millioner kroner.

Hvornår mon rekorden igen bliver slået? Følg med på Oldmoney.

Top 10: Største lottogevinster i Danmarks historie

En gevinst vundet i et godkendt dansk lotteri er skattefri. Otte af gevinsterne var i spillet Eurojackpot, mens to var i spillet Vikinglotto.

Klik på gevinsten for at se, hvad beløbet svarer til i dag med Oldmoneys omregner
TopGevinstÅrstalVindersted
1760.818.030 kr.2024København
2759.318.630 kr.2022Blåvand
3315.009.958 kr.2015Helsingør
4310.785.127 kr.2021Roskilde
5210.688.619 kr.2018Kalundborg
6206.913.776 kr.2020Helsingør
7148.183.435 kr.2017Hjørring
8140.358.416 kr.2016Vejle
9135.177.015 kr.2012Herlev
10107.000.000 kr.2022Odense

Kilde: Danske Spil, juni 2024

Hvordan fordeles pengene?

Når danskerne spiller hos Danske Spil, går pengene til præmier, driftsomkostninger, statsafgifter og forhandlerprovision. Overskuddet derefter bliver til udlodningsmidler (tipsmidler).

En spillekrone fordeles således:

 • 60,1 % præmier

 • 11,6 % statsafgifter

 • 7,5 % driftsomkostninger

 • 6,3 % forhandlerprovision

 • 14,5 % overskud (udlodningsmidler)

Danske Spils årsregnskab for 2023 viser et rekordhøjt bidrag til udlodningsmidlerne på 1.683 mio. kr. - en stigning på 7 % ift. året før. Tilsvarende er tjenestens såkaldte samfundsbidrag steget med 14 % til hidtil højeste niveau, nemlig 3.071 mio. kr. Årets resultat efter skat er steget med 6 % til 1.824 mio. kr.

Fremgangen skyldes især en god udvikling i Danske Spils lotterier, hvor en produktændring af Lotto sikrer endnu flere millionærer, ligesom Eurojackpot fortsat er populært. Samtidig har fokus på omkostninger, forbedring af de finansielle poster og sammenlægningen med Klasselotteriet bidraget positivt, oplyser Danske Spil.

Det er Spillemyndigheden der fører tilsyn med Danske Spil.

Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Lotto Gevinster Danske Spil Eurojackpot Malene Mølgaard Harry Aamann

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Hvordan får man penge til at gro?

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

  Redaktionen anbefaler