DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney.dk kan du beregne det nu. Tast beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil regne imellem. Det var det værd i dag!

Reallønnen falder for alle

Grafik: FTF
Grafik: FTF

Priserne stiger mere end lønnen, og det gælder på både det statslige, kommunale og private område. Reallønnen falder derfor for alle.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som FTF har samlet.

De ansatte i staten får mindre i løn, end de gjorde sidste år. Lønudviklingen i staten var i sidste kvartal af 2010 på 2,5 procent, mens den i første kvartal i år er faldet til 2,0 procent. Lønudviklingen i den kommunale sektor er gået fra 1,6 procent i fjerde kvartal 2010 til 1,7 procent i første kvartal i år. Også i den private sektor er der udsigt til negativ lønudvikling. Danmarks Statistik forventer først at offentliggøre tallene for den private sektor den 16. juni, men tallene for fjerde kvartal 2010 viser en lønudvikling på det private område på 2,2 procent. Dansk Arbejdsgiverforening vurderer, at lønudviklingen for første kvartal i år bliver 2,1 procent på deres område.

Forbrugerpriserne stiger, og prisniveauet i april er steget med 2,9 procent, viser forbrugerprisindekset. I februar, som tallene for lønudviklingen bygger på, lå udviklingen på 2,7 procent. Det betyder, at lønudviklingen i samtlige sektorer er mindre end udviklingen af priserne, og at reallønnen falder for alle.

Læs hele notatet fra FTF her.


Læs også

Kommentarer