DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Danskerne får mere i løn - men kan det mærkes?

Brian Friis Helmer er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank. Han er ikke overrasket over de nye løntal for 2023. (Foto: Arbejdernes Landsbank)
Brian Friis Helmer er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank. Han er ikke overrasket over de nye løntal for 2023. (Foto: Arbejdernes Landsbank)

Der er godt nyt til de hårdtarbejdende danskere. Lønningerne vokser - men det gør priserne også. Overhaler lønnen inflationen?


Lønnen stiger i Danmark.

Det er en kendsgerning, efter at Danmarks Statistik på arbejdernes internationale kampdag, 1. maj, kunne offentliggøre resultatet for 4. kvartal 2023, og dermed opsummere den samlede lønudvikling for sidste år.

annonce
Den gennemsnitlige A-indkomst før skat udgjorde 333.100 kr. pr. person i 2023. Det er en stigning på 10.800 kr. eller 3,3 % sammenlignet med 2022.

"Det er der i og for sig ikke noget overraskende i. Vi står med en rekordhøj beskæftigelse med mere end 3 mio. beskæftigede, mens lønningerne peger mærkbart op," siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer, til Ekstra Bladet og tilføjer:

"Når der kommer flere i arbejde, trækker det indkomsten op, mens danskerne altså også løbende får mere i lønningsposen," siger han.

Æder højere priser din lønstigning?

Sammenlignet med de seneste 10 år er det en relativ stor stigning i den gennemsnitlige A-indkomst før skat - året er kun blev overgået i 2020 og 2021, hvor stigningerne på årsbasis var hhv. 4,6 % og 3,7 %.
FAKTA

Hvad er A-indkomst?

A-indkomst omfatter løn (75 pct.), offentlige og private pensioner (20 pct.), dagpenge og kontanthjælp (tilsammen 4 pct.) samt SU (1 pct.). A-indkomsterne udgør ca. 90 pct. af de samlede indkomster.

Boligstøtte og børnefamilieydelser er skattefri og indgår derfor ikke. Indkomst fra selvstændig virksomhed, renteindtægter og aktieudbytter er heller ikke A-indkomst.

I 2023 blev der herudover udbetalt flere skattefri engangsbeløb i forbindelse med inflationshjælp, som heller ikke er inkluderet i denne opgørelse.

Kilde: Danmarks Statistik
Men når der korrigeres for prisudviklingen i samfundet i samme periode, som ifølge Oldmoneys omregner var på 3,3 %, var den gennemsnitlige A-indkomst før skat dog stort set uændret i 2023 i forhold til året før.

I 2022 faldt realindkomsten med 5,1 % på grund af høj inflation.

Inflationen i ro - nu vil lønstigninger kunne mærkes

Danskernes gennemsnitlige lønstigning i 2023 på altså 10.800 kr. er en mærkbar stigning, som kommer på ryggen af nogle år, hvor inflationen har været højere end lønstigningerne, vurderer privatøkonomen.

"Inflationen er faldet til ro. Det betyder sammen med de højeste lønstigninger i mere end 30 år, at danskerne igen har fremgang i reallønnen. Lønningerne har ganske enkelt overtaget førertrøjen fra prisudviklingen. Det er positivt, at danskerne igen oplever at nå længere for de tjente kroner efter et par sløje år med massiv tilbagegang i reallønnen," siger Brian Friis Helmer.
I både 2020 og 2021 steg den gennemsnitlige indkomst med omkring 4 %, men det skal ses i lyset af ekstraordinære udbetalinger af indefrosne feriepenge.

Udvikling i gennemsnitlig A-indkomst 2013-2023

Kilde: Danmarks Statistik, maj 2024annonce
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenLønudvikling A-indkomst Danmarks Statistik Brian Friis Helmer Arbejdernes Landsbank

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides