DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney.dk kan du beregne det nu. Tast beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil regne imellem. Det var det værd i dag!

Mænds løn steg mere end kvinders

Det er første gang i fem år at mændene får flere penge imellem hænderne end kvinderne. Foto: Arkiv
Det er første gang i fem år at mændene får flere penge imellem hænderne end kvinderne. Foto: Arkiv

I 2010 voksede løngabet mellem mænd og kvinder for første gang i fem år, viser lønstatistik fra HK.

Mændene gav kvinderne baghjul på lønfronten i 2010. For første gang i fem år blev forskellen mellem mænd og kvinders løn større sidste år, viser årets lønstatistik fra HK/Privat ifølge ekstrabladet.dk.

Det er en katastrofal udvikling, siger formand for HK/Privat, Karin Retvig.

"Vi har haft en god udvikling i nogle år, men nu er vi blevet slået tilbage til 2007," siger Karin Retvig.

Statistikken viser, at løngabet mellem mænd og kvinders gennemsnitlige løn er steget fra 12 procent i 2009 til 13 procent i 2010.

Den gennemsnitlige løn for kvinder på tværs af brancher var i 2010 29.770 kroner om måneden uden pension. For mænd i de tilsvarende brancher var lønnen 34.205 kroner om måneden uden pension.

"De meget lave lønstigninger har gjort, at der ikke har været plads til at arbejde med ligeløn - men det er vigtigt, at vi får gang i lønarbejdet ude på arbejdspladserne igen," fortsætter Karin Retvig.

Ifølge HK/Privat skal uligeløn bekæmpes igennem fagligt arbejde og i overenskomsterne. Ved overenskomstforhandlingerne i 2010 blev der nedsat et ligelønsnævn, der sætter fokus på ligeløn i det faglige arbejde.

"Ligelønsnævnet kan være med til at sætte ligeløn på dagsordenen ude på arbejdspladserne, men for at det virkelig skal rykke ved uligelønnen, skal lovgivningen også trække i den rigtige retning," afslutter Karin Retvig.

Lønstatistikken baserer sig på indberetninger fra 24.723 medlemmer af HK/Privat.


Læs også

Kommentarer