Magnum: Derfor er din is blevet mindre
Kendt ismærke tager nu nye kneb i brug i kampen mod
. Vil gøre danskerne sundere, lyder forklaringen
Solen har endelig vist sit milde ansigt over Danmark og sommeren er på vej. Det betyder at mange af os bliver fristet til en iskold forfriskning på vej på stranden, i skoven, på dagens gåtur eller som et pitstop på køreturen.
Oldmoney bragte fredag nyheden om, at regeringerne i Frankrig og i Sydkorea nu forbyder og straffer virksomheder, der benytter sig af pris-tricket . For at undgå at provokere forbrugerne med prisstigninger, benytter nogle virksomheder sig af tricket, hvor fødevarerne i stedet bliver mindre. På den måde kan en vare syne billigere, og det kun er de få, der opdager, at de i virkeligheden kommer til at betale mere for mindre.
Mindre is - højere pris
Det drejer sig om en af de isglade danskeres sommer-favoritter, nemlig Magnum.Her er flere af varianterne nemlig gået ned i størrelse fra 120 til 110 milliliter. Det bekræfter firmaet bag Magnum, Unilever.
"Det er korrekt, at produktstørrelsen for Magnum blev ændret i begyndelsen af dette år," skriver Sandhya Forselius, kommunikationsansvarlig for Unilever Nordic, i en mail til B.T.
Unilever forklarer til B.T., at den reducerede størrelse skyldes øgede omkostninger og et ønske om at nedsætte forbruget af sukker:
"Under vores Unilever-ernæringsforpligtelser fortsætter vi med at øge vores indsats ved at begrænse sukker og kalorier på tværs af vores emballerede isportefølje. Vi stræber efter, at 95 procent af vores emballerede is ikke indeholder mere end 22 gram sukker per portion inden 2025," lyder forklaringen fra isfabrikanten.
Samtidig påpeger hun, at det er forhandlerne og butiksejerne, der bestemmer prisen for den is, de sælger, og at den derfor kan variere fra butik til butik.
Jørgen Leth anmelder Magnum
Meget mindre
I udlandet må isspiserne også vænne sig til at gabe lavere, når de vil sætte tænderne i en knasende Magnum. Det er ikke en ubetydelig del af den karakteristiske vaniljeis overtrukket med mælkechokolade, der skrælles af. Måske en hel bid.De to mest populære varianter, Magnum Classic og Magnum Mandel, er i Schweiz og Tyskland gået fra 120 til 110 milliliter. Rejser man til Storbritannien ser det værre ud. I nogle tilfælde krymper is-klassikeren nemlig med hele 10 %, bekræfter den britiske fødevareproducent Unilever overfor mediet Blick.
Det er ikke første gang, producenten bag Magnum benytter sig af shrinkflation. Det skete også i 2022 og affødte voldsomme reaktioner fra forbrugere.
Forbrugernes vagthund råber vagt i gevær
Unilever peger på danskernes sundhed som et argument for, at de gør produkterne mindre. Besparelse er også en del af begrundelsen, erkender de.Men sidstnævnte årsag er nok den mest tungtvejende, vurderer Morten Bruun Pedersen.
"Det er da dejligt, at de kærer sig om os danskere og vores sundhed. Men omkostninger, mersalg og indtjening er nok det mest tungtvejende for dem," siger forbrugerøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk til TV 2.
Når fødevareproducenterne gør deres produkter mindre, uden at lade forbrugerne få andel i besparelsen på deres råvarer gennem et prisfald, kan der i værste tilfælde være tale om vildledning, vurderer de danske kunders interesseorganisation.
Slækker på tilliden
Forbrugerøkonomen er dog især ude efter de producenter, som ikke gør køberne opmærksom på forringelsen, men bare formindsker deres vare i stilhed. Det påvirker forbrugertilliden, fastslår han.Oldmoney har søndag besøgt en 7-Eleven i København. Her vejer en Magnum Classic i skrivende stund 79 gram og koster 30 kroner.
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion
Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen
Feedback
Hvad synes du?
Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Vil du dele artiklen?
Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret
Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark › Læs mere
Læs også
Vil du være foran når priserne stiger?
Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion › Læs mere
Følg prisudviklingen
Vil du også være først når
er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medieHvordan får man penge til at gro?
Bliv klogere på Oldmoneys investeringsguides
med