DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney.dk kan du beregne det nu. Tast beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil regne imellem. Det var det værd i dag!

Dystre udsigter for inflationen i 2011

Bo Sandberg er både skattepolitisk chef i Dansk Erhverv og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Foto: Socialdemokraterne.dk
Bo Sandberg er både skattepolitisk chef i Dansk Erhverv og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Foto: Socialdemokraterne.dk

Det samlede forbrugerprisindeks steg i oktober 2010 med 2,5 pct. i forhold til samme måned sidste år. Dermed ligger inflationen i Danmark mindst 1 procentpoint højere end i nabolandene.

Dansk Erhverv vurderer, at en årlig inflation på 2½ procent er usædvanlig høj, når man tager den moderate økonomiske aktivitet i betragtning:

Den høje inflation udhuler forbrugernes købekraft – og det lover ikke godt for 2011. Næste år vil husholdningernes rådighedsbeløb slet ikke komme til at opleve samme fremgang som i 2010, hvor familierne i gennemsnit har haft ca. seks procent mere at gøre godt med til forbrug eller opsparing, siger økonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Tobak, benzin og bolig koster i 2010

Det er især prisstigninger på cigaretter, benzin og husleje, som i efteråret 2010 har drevet inflationen op. I modsat retning trækker prisfald på bøger, elektricitet og møbler.

Tobaksafgiften er skruet i vejret, og det slår igennem på inflationen. Benzinen siden sommerferien ligeså. Stigende benzinpriser forplanter sig til andre varegrupper, når transportpriserne forhøjes. På sigt kan også huslejestigninger aflejre sig i prisstigninger på andre varegrupper – men så langt er vi dog endnu ikke i konjunkturforløbet. Der er fortsat masser af ledige erhvervslejemål, siger Bo Sandberg.

Fedtafgiften truer i 2011
Udsigterne for inflationen i 2011 ser ikke bedre ud. Næste år indfases flere andre finansieringselementer fra skattereformen. Det gælder energiafgifter og i høj grad også den administrative gyser, fedtafgiften, der alene vil hæve inflationen med 0,2-0,3 procentpoint i 2. halvår 2011, hvis den gennemføres som planlagt. Og det er ikke noget, der gavner vækstambitionerne i bl.a. servicesektoren, siger han.

Naboerne har bedre styr på inflationen
Dansk Erhverv er bekymret over, at vores nærmeste naboer i øjeblikket har langt bedre styr på inflationen end Danmark. Det er en ren invitation til nye stigninger i den allerede rekordhøje grænsehandel.

Selvom vores nabolande og største samhandelspartnere i øjeblikket oplever en betydeligt højere økonomisk vækst end Danmark - og i det hele taget er kommet hurtigere ud af krisen end os – så har både Tyskland, Sverige og Norge en årlig inflation, der ligger markant under den danske. Tyskland ligger helt i bund med årlige prisstigninger på 1,3 pct. Norge har en inflation på 1,4 pct. og Sverige 1,5 pct. Når de danske afgifter og det generelle prisniveau stiger med mindst 1 procentpoint mere end i vores nabolande, så svækkes vores konkurrenceevne med bekymrende hast, siger Bo Sandberg.


Læs også

Kommentarer