DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Nye penge: Nu skal du vælge

Nationalbanken lukkede sit eget trykkeri i 2016, fordi efterspørgslen efter nye sedler og mønter er faldet igennem en årrække. Seddelpressen og møntprægningen sker nu hos eksterne leverandører. (Foto: Nationalbanken)
Nationalbanken lukkede sit eget trykkeri i 2016, fordi efterspørgslen efter nye sedler og mønter er faldet igennem en årrække. Seddelpressen og møntprægningen sker nu hos eksterne leverandører. (Foto: Nationalbanken)

Danskerne får nye pengesedler. Nationalbanken har åbnet for konkurrence om, hvilke motiver der skal på vores kontanter. Valget står imellem otte store danskere.


Nu kan alle borgere give deres mening til kende om, hvad der skal på de pengesedler, der trykkes og kommer på gaden i 2028 og 2029.

Fra i dag og tre uger frem kan alle klikke sig ind og vurdere de temaer, personer og bedrifter, som Nationalbanken har foreslået på baggrund af input fra kulturinstitutioner og et panel af eksterne eksperter.

annonce
Skal hverdagsliv, blomster eller havet være det gennemgående tema på den ene side af sedlerne i den nye seddelserie? Og hvilke kendte danskere – og deres bedrifter – skal præge sedlernes anden side? Det er noget af det, man nu kan gå ind og give sit bidrag til i spørgeskemaet.

"Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning, nærmest som et håndgribeligt symbol på et lands identitet. Derfor vil vi gerne inddrage borgerne i udviklingen af de nye sedler," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen om konkurrencen.

Pengesedler er traditionelt blevet tillagt både kulturel og historisk betydning

Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen om den nye seddelserie

Design og sikkerhed

Nationalbanken arbejder på at udvikle den nye seddelserie, for at sikre at kontanter også fremover forbliver et sikkert betalingsmiddel. Nyere teknologi vil give sedlerne et sikkerhedsmæssigt løft, som styrker forsvaret mod forfalskninger.

"En pengeseddel er både et betalingsmiddel og et stykke brugskunst, og derfor stiller det krav til både sikkerhed og æstetik at lave nye pengesedler," siger Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas.
FAKTA

Fakta: Dem kan du vælge imellem

Forfatter H. C. Andersen (1805-1875) på pengesedlen

H. C. Andersen (1805-1875)

Født i Odense. Han var en dansk forfatter og digter, der er verdensberømt for sine eventyr.


Forfatter Tove Ditlevsen (1917-1976) på pengesedlen

Tove Ditlevsen (1917-1976)

Født på Vesterbro i København. Hun var en dansk forfatter, der debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind.


Designer Arne Jacobsen (1902-1971) på pengesedlen

Arne Jacobsen (1902-1971)

Født i København. Han var en dansk arkitekt og møbeldesigner, som var med til at indføre modernismen i Danmark.


Fysiolog Marie Krogh (1874-1943) på pengesedlen

Marie Krogh (1874-1943)

Født i Odense. Hun var en dansk fysiolog og en af de første kvindelige læger. Krogh sikrede med sin grundforskning vigtig viden om diabetes.


Seismolog Inge Lehmann (1888-1993) på pengesedlen

Inge Lehmann (1888-1993)

Født på Østerbro i København. Hun var en dansk seismolog og statsgeodæt. Lehmann fremsatte som den første nogensinde teorien om, at jorden har en fast indre kerne.


Forfatter Benny Andersen (1929-2018) på pengesedlen

Benny Andersen (1929-2018)

Født i Vangede. Han var en dansk poet og komponist, som blandt danskerne især er elsket for Snøvsen og Svantes Viser.


Astronom Tycho Brahe (1546-1601) på pengesedlen

Tycho Brahe (1546-1601)

Født i Knutstorp, Skåne (i dag Sverige). Han var en dansk astronom, som betragtes som grundlæggeren af den moderne observerende astronomi.


Polarforsker Arnarulunnguaq (1896-1933) på pengesedlen

Arnarulunn­guaq (1896-1933)

Født i Thule. Hun var en grønlandsk polarforsker, der var ekspeditionsdeltager med Knud Rasmussen. En tur, der varede to år, forløb under ekstremt krævende forhold og førte holdet gennem ukendte arktiske egne med lige så lidt kendte inuitstammer.

Kilde: Danmarks Nationalbank og Den Store Danske Encyklopædi
Nationalbanken er i den indledende idéfase af udviklingen af de nye pengesedler. Sammen med et panel af eksperter har Nationalbanken udvalgt de temaer for motiver, som borgerne nu kan give deres mening til kende om.

Udgangspunktet har været konkrete forslag fra flere end 40 uddannelsesinstitutioner inden for kunst, kultur og naturvidenskab, lyder det fra centralbanken.

Danskerne skal vælge

Spørgeskemaundersøgelsen lukker den 2. juni. Herefter vil Nationalbanken i samråd med de eksterne eksperter beslutte, hvilke motiver der skal pryde de nye sedler. Krav til sikkerhedselementer og muligheder i produktionsprocessen vil også indgå i overvejelserne om, hvordan de nye sedler i sidste ende kommer til at se ud.

Spørgeskemaundersøgelsen kan findes på nationalbanken.dk/nyesedler. Afstemningen er åben til tirsdag d. 2. juni 2024.

annonce


Niels Kaas (38) er hovedkasserer i Nationalbanken. Han er ansvarlig for landets kontanter. (Foto: Danmarks Nationalbank)
Niels Kaas (38) er hovedkasserer i Nationalbanken. Han er ansvarlig for landets kontanter. (Foto: Danmarks Nationalbank)Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugenChristian Kettel Thomsen Nationalbanken Pengesedler Niels Kaas

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides