DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

12 milliarder ude at svømme: Så mange 1000-kronesedler har vi tilbage

Efter Nationalbankens bekendtgørelse om at visse ældre sedler og den aktuelle 1000-kroneseddel vil blive ugyldige efter den 31. maj 2025, har der særligt været fart på brugen af 1000-kronesedlen. Her billede af bundter af 1000-kronesedler fra Nationalbankens pengetrykkeri. (Foto: Nationalbanken)
Efter Nationalbankens bekendtgørelse om at visse ældre sedler og den aktuelle 1000-kroneseddel vil blive ugyldige efter den 31. maj 2025, har der særligt været fart på brugen af 1000-kronesedlen. Her billede af bundter af 1000-kronesedler fra Nationalbankens pengetrykkeri. (Foto: Nationalbanken)

Danskerne har lige nu stadig millioner af 1000-kronesedler liggende derhjemme. Pengene bliver værdiløse, lyder den kontante melding fra Nationalbanken.


Har du husket at tjekke chatollet, skrivebordsskuffen, æsken under sengen, din aflagte pengepung eller bilens handskerum for værdifulde pengesedler?

Hvis ikke, er det en god idé at gøre det nu.

annonce
For Nationalbanken har meddelt, at pengesedler fra den ældre serie udgår 31. maj 2025 - hvis ikke de bliver vekslet til nyere sedler, eller bliver indsat i banken, vil de fra juni næste år være værdiløse.

Nationalbankens hjemkaldelse af 1000-kronesedlen, samt andre ældre sedler, har nu været i gang i godt fem måneder. Knap 11,5 millioner af danskernes 1000-kronesedler er blevet indsamlet indtil nu - det svarer til cirka halvdelen af værdien af alle de hjemkaldte sedler, der er i omløb i det danske samfund.

Vi kan se, at der har været en meget, meget stor stigning i brugen af tusindkronesedler efter Nationalbanken besluttede at udfase sedlerne

Jannick Nytoft, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd, til DR

Fra den 30. november 2023 til den 30. april 2024 er der således indløbet ældre sedler til en samlet værdi af 12 milliarder kroner, hvilket betyder at der stadig er for cirka 12,5 milliarder kroner udgående sedler i omløb. Det oplyser Nationalbanken ifølge DR.

Prognose: 3 millioner pengesedler - om måneden

Det er især indløbet af 1000-kronesedlerne der går stærkt - for 11,5 milliarder kroner af de knapt 12 milliarder kroner indsamlede sedler er 1000-kronesedler. Det resterende omløb af 1000-kronesedler er pr. 30. april 2024 opgjort til en værdi af cirka 9,5 milliarder kr. - altså fysisk 9,5 millioner 1000-kronesedler.
FAKTA

Verdens smukkeste pengeseddel

7 hurtige om 1000-kronesedlen

1000-kronesedlen så dagens lys i 1975

Den havde portrætter af maleren Jens Juel på forsiden og danske dyr på bagsiden

1000-kronesedlen blev i 1996 kåret som verdens smukkeste pengeseddel af et internationalt dommerpanel

Den stor seddel blev indført grundet heftig inflation på 15 % oven på lempelig økonomisk politik, oliekrise og stigende oliepriser. Det var dengang, der blev indført bilfrie søndage

Den nyeste 1000-kroneseddel kom i omløb i 2011 og har Storebæltsbroen og Solvognen som motiver. Den tilhører den såkaldte 2009-seddelserie

1000-kronesedlen tegnede sig i 2023 for ca. 1/3 af værdien af det samlede seddelomløb

Da Nationalbanken sendte 1000-kronesedlen i omløb, udgjorde dens værdi i nutidskroner DKK 5.694 (omregnet til 2024-niveau).

Kilde: Avisen Danmark, Danmarks Nationalbank og Oldmoneys inflationsomregner
Der er nu indsamlet ca. 4 % af de ældre sedler og ca. 55 % af 1000-kronesedlerne og der er godt et år til at indsamle de resterende 39,2 millioner sedler, til en samlet værdi af ca. 12,5 milliarder kroner.

Dermed skal der indsamles cirka 3 millioner sedler, til en samlet værdi af knapt 1 milliard kroner, hver måned. I løbet af de første fem måneder af indsamlingen er der snit indsamlet knapt 2,4 milliarder kroner om måneden.

Danskerne strømmer i banken

Det er gået stærkt, siden det blev meldt ud, at det vil være slut med at bruge 1000-kroneselder fra maj 2025.

"Set fra vores side er det positivt, at niveauet fortsat er højt, da det er i tråd med vores forventning om, at mange vil sikre at få håndteret deres 1000-kronesedler tidligt i indkaldelsen, siger hovedkasserer i Nationalbanken, Niels Kaas i en kommentar til den omfattende pengeombytning.

Video: Hvilke pengesedler udgår i Danmark?

Alle pengesedler fra seddelserier, der er ældre end den nuværende med broer og oldtidsfund (2009-serien), bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Det samme gælder 1000-kronesedlen i den nuværende seddelserie. Her kan du se alle de sedler, som bliver ugyldige, og tjekke, om du selv har nogle af dem liggende. (Video: Nationalbanken)
Den kommende udfasning af 1000-kronesedlen har skabt opmærksomhed blandt danskerne, og det fik hurtigt sat gang i et øget brug af sedlerne i supermarkeder i rundt om i butikker.

Højdepunktet kom, da Nationalbanken i november sidste år annoncerede, at de nyeste 1000-kronesedler og alle andre sedler fra før 2009 bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Ifølge Nationalbanken er omkring hver tredje seddel brugt til at betale varer i butikkerne, mens resten er indsat i bankerne eller deres pengeautomater.

1000-kronesedlen, der første gang blev introduceret i 1975, vil blive afskaffet som led i myndighedernes plan mod sikrere og mere digitale betalingsmidler.
annonce
Samtidig har en række aktører, herunder politiet og finanssektoren, udtrykt bekymring over brugen af store pengesedler i relation til hvidvaskning og kriminalitet.

"Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger," sagde nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i november.

Ikke kun 1000-kronesedlen

Men det er ikke kun 1000-kronesedlerne, der udgår.

På trods af en effektiv april måned, hvor mange 1000-kronesedler blev indleveret, mangler stadig næsten 30 millioner ældre pengesedler i andre værdier. Nationalbanken bemærker, at den ældste serie fra 1944 sandsynligvis er gået tabt eller blevet til samleobjekter. Særligt i april er der kommet mange sedler ind, lyder det fra Nationalbanken.

Samtidig indsamler den også pengesedler fra før 1997 - det går dog ikke lige så hurtigt.

Brug af kontanter vil stige

Dansk Erhverv forventer, at brugen af 1000-kronesedlen i detailhandlen vil flade ud i de kommende måneder. Men så vil den stige igen op mod deadline den 31. maj 2025. Dermed skal man som betalingsmodtager være opmærksom på at have nok byttepenge i kassen.

"Derudover er det værd at være opmærksom på, at alene 4 % af de øvrige ældre sedler er indsamlet, hvilket kan betyde, at du som betalingsmodtager vil kunne blive mødt af en række øvrige ældre sedler når vi nærmer os deadline," skriver Dansk Erhverv i en meddelelse.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

Regeringen har fremsat forlag om at tillade, at betalingsmodtagere siger nej tak til 1000-kronesedler, hvis der skal gives mere end 500 kroner retur i byttepenge. Dansk Erhverv forventer, at forslaget vedtages og træder i kraft inden sommerferien, lydet det fra organisationen.

Betaler én liter mælk med en tusse

Udfasningen af pengesedlerne betyder, at der bliver svinget markant flere tusindlapper over disken i den danske detailhandel. Det fortæller Jannick Nytoft, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, som er brancheforening for op mod 1.500 danske købmænd. "Vi kan se, at der har været en meget, meget stor stigning i brugen af tusindkronesedler efter Nationalbanken besluttede at udfase sedlerne," siger han til DR.

Men hvis man køber en liter mælk eller en pakke tyggegummi med en tusindlap, så er det langt fra sikkert, man har rent mel i posen.

Det mener hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft, som frygter at detailbutikkerne i Danmark bruges til at omsætte sorte penge til rene, hvide sedler, der ikke udløber næste år.

"De bliver jo sådan set hvidvaskcentraler. Forstået på den måde, at det er dem der i dag tager imod de her sorte penge og veksler dem, så de kriminelle fortsat har kontanter, som de kan bruge," siger eksperten.

Købmænd: Bange for kriminelle

Det er i dag muligt at gå i banken og veksle den uddøende tusse til to femhundredekronesedler, der stadig vil fungere som gangbart betalingsmiddel efter 2025.

Men for skurkene, der har anskaffet sig tusindkronesedlerne gennem eksempelvis narkosalg eller sort arbejde, er det ikke en mulighed at besøge den lokale bankfilial. Det vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, som frygter at detailbutikkerne i Danmark bruges til at omsætte sorte penge til rene, hvide sedler, der ikke udløber næste år.

"Man kan ikke bare komme ned med en stabel tusindkronesedler, uden at banken vil spørge ind til, hvor kommer de her penge fra. Hvis der er mistanke om, at det her er fra ulovlige forhold, så vil man blive indberettet til det, der hedder bagmandspolitiet," siger hvidvaskeksperten til DR.

Derfor bliver de kriminelle indehavere af tusindkronesedler nødt til at være kreative. Og her kommer kiosker, supermarkeder eller grønthandlere ind i billedet.

Forbrydere får travlt

"Forbryderne ved godt, at banken laver kontrol, så de skal jo finde på noget andet. Og der er det jo så oplagt at gå ned i en butik og så betale med de her penge. Man har jo eksempler på, at folk køber tyggegummi for 10 kroner," siger han.

Den vurdering er branchedirektøren for de danske købmænd enig i.

"Vi kan jo se i Nationalbankens tal, at to tredjedele af tusindkronesedlerne stadigvæk er i brug. Så man kan selvfølgelig godt få den mistanke, at der er en del, som ikke har lyst til at gå i banken, og som hellere vil bruge ens lokale butik som vekselkontor," lyder det fra Jannick Nytoft.

Og eksemplerne på misbrug af kontanterne i den danske detailhandel er da også mange, fortæller De Samvirkende Købmænds direktør.

"Jeg har sågar hørt om en kunde, hvor vedkommende satte x antal liter mælk op, og betalte så med tusindkronersedler for hver ny liter mælk. Vedkommende ville ikke betale med de penge, vedkommende lige havde fået tilbage som veksling," beretter Jannick Nytoft.

Analyse: Kontantbehov oftest under 500 kroner

Spørger man Nationalbanken er det sjældent, at kunderne i detailhandlen reelt har brug for en tusindkroneseddel til deres indkøb.

"Ifølge Nationalbankens undersøgelse havde cirka 90 % af alle betalinger med kontanter en transaktionsværdi på mellem 0 og 500 kroner," noterer den danske centralbank i en analyse.

Hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft foreslår at ændre udfasningen, så man stadig kan veksle sine penge i banken frem til juni 2025, men så butikkerne efter fire uger - eller måske endda bare en uge - kan afvise tusindkronesedlen som betalingsmiddel.

Det vil 'genere' de kriminelle, mener han.

"Hvis man nu ligger inde med mange millioner kroner i tusindkronesedler som kriminel, og man får fire uger til at gå ned og købe tyggegummi for, så har man godt nok travlt," lyder det fra Jakob Dedenroth Bernhof.

Idé vil genere hvidvaskerne

Den idé bakker De Samvirkende Købmænd op om:

"Vi kunne godt tænke os muligheden for at afvise tusindkronesedler, hvis ikke det er et reelt køb. Og et reelt køb, det skal helst være op imod et par hundrede kroner," siger Jannick Nytoft.

Han er nemlig nervøs for, at man frem mod deadline den 31. maj 2025 vil se en voldsom stigning i antallet af køb, han ikke betegner som reelle.

"Når man kommer helt tæt på udfasningen i 2025, så vil der være et hasteløb. Et sidste heat, hvor der er en masse, der vil komme ind, fordi nu skal de lige få de sidste tusindkronesedler byttet ud" siger han.

Minister: Kort deadline alt for voldsom

Spørger man den ansvarlige minister, erhvervsminister Morten Bødskov (S), så lytter han til bekymringerne, men tror på, at tusindkronesedlen endeligt i sidste ende vil betyde mindre hvidvask.

"Når vi følger Nationalbankens opfordring om at udfase 1000-kronesedlen, sker det blandt andet for at bekæmpe hvidvask," fastslår Morten Bødskov.

Ministeren er imod forslaget om at indskrænke danskernes deadline for at bruge deres sidste tusindkronesedler.

"Forslaget om en uges deadline for indleveringer af 1000-kronesedlen er alt for voldsom. Det vil helt uden grund genere mange almindelige borgere. Jeg lytter selvfølgelig til de bekymringer, der bliver rejst," lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til DR.

1000-kronesedlens sidste chance

Efter 31. maj 2025 vil Nationalbanken fortsat tage imod de ugyldige sedler frem til maj 2026 via særlige indleveringssteder.

Dette bliver altså, ifølge landets øverste pengemyndighed, danskernes endegyldigt sidste frist for at komme af med sine udgåede pengesedler.

Niels Kaas Nationalbanken 1000-kronesedlen Christian Kettel Thomsen De Samvirkende Købmænd Dansk Erhverv Jannick Nytoft Morten Bødskov

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce
Mest omregnede
 • 1.000 kr.
  1950 › 1951
 • 1.000 kr.
  1959 › 1960
 • 1.000 kr.
  1989 › 1990
 • 500 kr.
  1928 › 2024
 • 1 kr.
  1900 › 2024
 • Slå inflationen

  Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides