EU-valg: Hun vil skifte kroner ud med euro
Danskerne går søndag til stemmeurnerne. Oldmoney sætter fokus på en spidskandidat, der gerne ser vores gamle danske kroner udskiftet med den fælles
euro.
Europæerne skal i denne weekend stemme om sammensætningen af Europa-Parlamentet for de næste fem år.
Et valg, der også handler om , prisstigninger og penge.
Det gælder bl.a. renteniveauer, erhvervsstøtte og påvirkning af handel med resten af verden - men også den fælleseuropæiske møntfod, euro.
Det kan undre mig, at ingen partier som minimum mener, at man skal diskutere det
Stine Bosse (M), spidskandidat
Det viser en gennemgang af de opstillede kandidaters besvarelser i det politiske medie Altingets kandidattest.
Skal styrke dansk økonomi
Står det til regeringspartiets spidskandidat, skal de danske mønter og pengesedler nemlig erstattes af den europæiske fællesvaluta, der i stedet for portrætter af historiske danskere og medlemmer af Kongehuset er udsmykket med monumenter, der symboliserer de arkitektoniske perioder i Europas historie."Lige nu betaler vi som danskere omkring én procent i gebyr, når vi veksler fra kroner til euro. Vi har dyre omkostninger til kurssikring og en masse administrativt bøvl for virksomheder," siger EP-spidskandidaten Stine Bosse (M) uddybende til Altinget.
Drømmer om at indføre euroen i Danmark
Den danske krone har været brugt herhjemme siden 1875, og i 1993 stemte danskerne nej til at erstatte den med euroen.Stine Bosse understreger, at det ikke er "her og nu", at Danmark skal udskifte sin valuta.
"Vi melder det her ud, fordi vi synes, det giver god mening at diskutere det med vælgerne og tale med danskerne om, hvad euro-forbeholdet betyder for Danmark."
Stor EU(ro)-modstand
Partiet står dog meget alene med sit ønske om at indføre euroen.De fleste partier erklærer sig "helt uenig" eller "overvejende uenig" i spørgsmålet om at erstatte kronen med euroen, skriver Altinget.
En hjertesag: Spørgsmål om kulturhistorie og nationalfølelse
Her har spidskandidat Jan Kristoffersen erklæret sig 'overvejende enig'. I et uddybende svar til Altinget skriver han, at Danmark "i princippet" allerede har euroen indført."Vi kalder den bare kroner", skriver han med henvisning til Nationalbankens såkaldte fastkurspolitik, som sikrer, at kursen for én euro stort set ikke afviser fra 7,5 danske kroner.
Euro-forbeholdet var et af de oprindelige fire forbehold i det europæiske samarbejde, som Danmark fik, efter at danskerne havde stemt nej til Maastrichttraktaten i 1992.
Folkeafstemning: Danskerne sagde nej
Danmark sagde senest i år 2000 nej til at afskaffe kronen og indføre euroen, da der blev holdt folkeafstemning.46,8 % stemte for, mens 53,2 % af danskerne stemte nej.
Valgdeltagelsen var på hele 87,6 %, hvilket er højt sammenlignet med stemmeprocenten ved f.eks. Europa-Parlamentsvalget i 2019 - her endte valget med en samlet valgdeltagelse på 56,3 %.
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion
Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen
Feedback
Hvad synes du?
Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Vil du dele artiklen?
Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret
Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark › Læs mere
Læs også
Vil du være foran når priserne stiger?
Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion › Læs mere
Følg prisudviklingen
Vil du også være først når
er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medieHvordan får man penge til at gro?
Bliv klogere på Oldmoneys investeringsguides
med