Inflation skader privatforbruget

Forbrugerprisindekset steg i december 2010 med 2,8 pct. i forhold til samme måned sidste år. Illustration: Danmarks Statistik
Forbrugerprisindekset steg i december 2010 med 2,8 pct. i forhold til samme måned sidste år. Illustration: Danmarks Statistik

Den store stigning i inflationen som vi ser netop nu svækker både dansk konkurrenceevne og privatforbrug. Ekspert advarer.

Af Oskar Herrik Nielsen, journalist | Onsdag 02-02-2011

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede forbrugerprisindeks i december steg med 2,8 pct. i forhold til samme måned året forinden. Dermed er inflationen i det højeste niveau siden oktober 2008.

Ifølge Bo Sandberg, økonom i Dansk Erhverv har det to konsekvenser.

Den ene er, at dansk konkurrenceevne svækkes. Den anden konsekvens er, at de danske forbrugeres realløn, udhules af inflationen og at de derfor mister købekraft, siger han til Børsen.dk.

Bo Sandberg fremhæver i øvrigt, at selvom meget af inflationen er 'importeret' – især benzinpriserne – så er det en meget høj inflation i forhold til hvor Danmark befinder sig konjunkturmæssigt.

Også Tore Damgaard Stramer, seniorøkonom i Danske Bank er bekymret for det private forbrug.

Mens inflationen generelt har ligget på et niveau omkring 2,5 pct. i andet halvår af 2010, så er lønningerne kun steget med godt 2 pct. Det betyder desværre, at priserne ude i butikkerne – og ikke mindst ved benzinstanderen – stiger i et højere tempo end lønningerne. Dermed rækker pengene desværre ikke så langt som tidligere, siger han til Børsen.dk.

Han ser dog lidt lysere på fremtiden.

Ser vi fremad, er det vores forventning, at inflationen i løbet af 2011 vil stabilisere sig på et niveau omkring 1,8 pct. i takt med, at inflationsbidraget fra afgiftsforhøjelserne ebber ud, afslutter Tore Damgaard Stramer.